Oekraïne Premium Corner

Corruptieschandaal komt als boemerang terug naar Brussel

25 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Gij zult de democratische beginselen respecteren! Gij zult corruptie uitroeien! Zoals nu blijkt rond het corruptieschandaal in Oekraïne: geen land dat (nog) geen lid is van de EU, kan na Qatargate het hoog geheven morele vingertje van Brussel nog serieus nemen.

Zoals eerder in EW gemeld, naar aanleiding van Qatargate in het Europees Parlement: de kwestie zet de hele Europese Unie voor schut.

Luister ook de podcast BruXL over Qatargate: Hoe corrupt is de Europese Unie?

Nu een corruptieschandaal het enige democratisch gekozen instituut van de EU in het hart heeft getroffen – een van de hoofdverdachten, de Griekse socialiste Eva Kaili, was vicevoorzitter van het Europees Parlement – is geen land buiten de EU nog echt onder de indruk van de Brusselse oproepen tot schone handen. Zelfs kandidaat-lidstaten niet.

‘Corruptie is niet iets wat alleen in Oekraïne voorkomt, ook bij jullie’

Hoe de kwestie als een boemerang terugkeert, bleek dinsdag in de uitzending van Nieuwsuur. Het programma sprak met de Oekraïense Olena Halushka, naar aanleiding van een aantal ontslagen wegens corruptie in de regering van president Volodymyr Zelensky. Als kandidaat-lidstaat moet Oekraïne flink werk maken van corruptiebestrijding, wil het in aanmerking komen voor het begeerde EU-lidmaatschap.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel: Europarlement maakt farce van zichzelf. Dat is om te huilen

Olena Halushka werkt voor Antac, een onafhankelijke Oekraïense organisatie die zich richt op het bestrijden van omkooppraktijken.

‘Corruptie is niet iets wat alleen in Oekraïne voorkomt,’ zegt ze in de uitzending. ‘Kijk maar naar internationale instellingen zoals de EU. Er was onlangs een corruptieschandaal rond de vicevoorzitter van het Europees Parlement. Corruptie zelf is niet het probleem, maar hoe ermee wordt omgegaan.’

Pakken jullie in Brussel de corruptie ook aan?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.