Premium Lock Met dit immigratiebeleid wil Zweden welvaartsstaat beschermen

30 november 2022Leestijd: 3 minuten
Zweedse premier Ulf Kristersson (midden met blauwe das) en zijn ministersploeg. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/ANP

De nieuwe centrum-rechtse regering van Zweden presenteert een waaier aan maatregelen om de welvaartsstaat te beschermen. ‘Er is nooit goed over nagedacht over hoeveel mensen kunnen komen, en op welke voorwaarden.’

De regeringsverklaring van de nieuwe Zweedse minister-president Ulf Kristersson – leider van een centrum-rechtse minderheidsregering van zijn eigen Gematigde Uniepartij, christen-democraten en liberalen, met gedoogsteun van de radicaal-rechtse Zweden Democraten – wond er half oktober geen doekjes om. Er gaat iets veranderen in Zweden, er komt ‘een nieuwe koers’. ‘Verandering was nodig en verandering is nu mogelijk.’

De vier hoekstenen van Zwedens welvaartsstaat – interne en externe veiligheid, energievoorziening en sociale cohesie – verkeren in crisis, aldus Kristersson en moeten in de komende regeringsperiode worden gerepareerd. Faalt de regering, aldus Kristersson, dan is de prijs hoog. ‘Zweden zal dan niet langer Zweden zijn.’

Lees meer over het geweld in steden als Malmö en Stockholm: Door misdaad geteisterd Zweden zet in op beter imago

De interne veiligheid van het land wordt bedreigd door bende-oorlogen

Twee van deze bedreigde ‘hoekstenen’ zijn immigratie-gerelateerd. De interne veiligheid van het land wordt in de ogen van de nieuwe Zweedse regering bedreigd door bende-oorlogen. Die hebben dit jaar al meer dan vijftig doden veroorzaakt, ‘vele niks anders dan executies’, aldus Kristersson. Veel van deze bendeleden zijn jongeren met een migratie-achtergrond.

Naast hogere straffen – verdubbeling zelfs, voor bendegerelateerd geweld –, inzet van anonieme getuigen, gebiedsverboden en tijdelijke fouilleergebieden komt er een uitzettingsbeleid voor criminelen zonder Zweedse nationaliteit. Niet langer draait het in wetgeving om de rechten van de verdachte, maar om het slachtoffer en ‘bescherming van de samenleving’. Onderzocht wordt of huur van gevangenissen in het buitenland mogelijk is. Dodelijk geweld tegen vrouwen krijgt ­extra aandacht.

De immigratie naar Zweden is onhoudbaar gebleken’

De tweede bedreigde ‘hoeksteen’ die immigratie- en integratie-gerelateerd is, is sociale cohesie. ‘De immigratie naar Zweden is onhoudbaar gebleken,’ zei Kristersson. Gevolg: een lange lijst van sociale problemen. Kristersson somt op: sociale uitsluiting, segregatie, overbevolking, werkloosheid en grote afhankelijkheid van uitkeringen, gezondheidsproblemen, slechte schoolresultaten, criminaliteit en vatbaarheid voor criminaliteit, eer-gerelateerde onderdrukking, schending van rechten van jongeren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw