Nieuwe koers Premium Corner

Met dit immigratiebeleid wil Zweden welvaartsstaat beschermen

30 november 2022Leestijd: 3 minuten

De nieuwe centrum-rechtse regering van Zweden presenteert een waaier aan maatregelen om de welvaartsstaat te beschermen. ‘Er is nooit goed over nagedacht over hoeveel mensen kunnen komen, en op welke voorwaarden.’

De regeringsverklaring van de nieuwe Zweedse minister-president Ulf Kristersson – leider van een centrum-rechtse minderheidsregering van zijn eigen Gematigde Uniepartij, christen-democraten en liberalen, met gedoogsteun van de radicaal-rechtse Zweden Democraten – wond er half oktober geen doekjes om. Er gaat iets veranderen in Zweden, er komt ‘een nieuwe koers’. ‘Verandering was nodig en verandering is nu mogelijk.’

De vier hoekstenen van Zwedens welvaartsstaat – interne en externe veiligheid, energievoorziening en sociale cohesie – verkeren in crisis, aldus Kristersson en moeten in de komende regeringsperiode worden gerepareerd. Faalt de regering, aldus Kristersson, dan is de prijs hoog. ‘Zweden zal dan niet langer Zweden zijn.’

Lees meer over het geweld in steden als Malmö en Stockholm: Door misdaad geteisterd Zweden zet in op beter imago

De interne veiligheid van het land wordt bedreigd door bende-oorlogen

Twee van deze bedreigde ‘hoekstenen’ zijn immigratie-gerelateerd. De interne veiligheid van het land wordt in de ogen van de nieuwe Zweedse regering bedreigd door bende-oorlogen. Die hebben dit jaar al meer dan vijftig doden veroorzaakt, ‘vele niks anders dan executies’, aldus Kristersson. Veel van deze bendeleden zijn jongeren met een migratie-achtergrond.

Naast hogere straffen – verdubbeling zelfs, voor bendegerelateerd geweld –, inzet van anonieme getuigen, gebiedsverboden en tijdelijke fouilleergebieden komt er een uitzettingsbeleid voor criminelen zonder Zweedse nationaliteit. Niet langer draait het in wetgeving om de rechten van de verdachte, maar om het slachtoffer en ‘bescherming van de samenleving’. Onderzocht wordt of huur van gevangenissen in het buitenland mogelijk is. Dodelijk geweld tegen vrouwen krijgt ­extra aandacht.

De immigratie naar Zweden is onhoudbaar gebleken’

De tweede bedreigde ‘hoeksteen’ die immigratie- en integratie-gerelateerd is, is sociale cohesie. ‘De immigratie naar Zweden is onhoudbaar gebleken,’ zei Kristersson. Gevolg: een lange lijst van sociale problemen. Kristersson somt op: sociale uitsluiting, segregatie, overbevolking, werkloosheid en grote afhankelijkheid van uitkeringen, gezondheidsproblemen, slechte schoolresultaten, criminaliteit en vatbaarheid voor criminaliteit, eer-gerelateerde onderdrukking, schending van rechten van jongeren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.