Premium Lock Waarom boze Oost-Duitsers al maanden de straat op gaan

29 november 2022Leestijd: 5 minuten
Demonstranten verzetten zich tegen Amerika en eisen einde aan sancties tegen Rusland. Foto: Sean Gallup/Getty Images

Hoge energieprijzen, inflatie en onvrede over westerse oorlogssteun aan Oekraïne: boze Oost-Duitsers gaan al maanden de straat op.

Elke maandagavond verzamelen de zelfbenoemde ‘vrije geesten’ zich bij het raadhuis, op een steenworp afstand van grensrivier de Oder. Net als tijdens de revolutie van 1989 tegen het socialistische DDR-regime wordt hier tegen de overheid geprotesteerd. ‘De regering wil niet naar ons luisteren. Maar wij gaan net zo lang door tot ze weg zijn,’ roept een woedende spreker door de microfoon.

Dat strookt niet helemaal met de feiten: de regering van kanselier Olaf Scholz (SPD) beloofde de Duitsers 200 miljard euro lastenverlichting, voor lagere prijzen van gas en elektra.  En wegens de Russische agressie kreeg de Duitse krijgsmacht er een ‘bazooka’ bij van 100 miljard euro extra. Voorts daalde de accijns op benzine, en openbaar vervoer was in de zomer bijna gratis.

Energieminister Robert Habeck met bondskanselier Olaf Scholz. Foto: AFP/ANP

Toch vallen al die peperdure maat­regelen niet in goede aarde bij de Oost-Duitsers, vanwege de oorlog in Oekraïne. ‘Vroeger woonden we hier deur aan deur met de Russen,’ aldus bovenstaande bezorgde burger, een vijftiger.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Zijn geboorteland DDR was een vazalstaat van de Sovjet-Unie, telde toen een half miljoen tot de tanden bewapende soldaten van het Rode Leger, en noemde zich toch ‘pacifistisch’. Voor hem is de door Rusland overvallen Oekraïne helemaal geen bondgenoot. ’Wie verdient er aan de oorlog? Juist, de westerse wapenfabrikanten.’ De NAVO zou met de uitbreiding naar het Oosten de oorlog hebben uitgelokt, zegt de man tegen de menigte. Gejuich klinkt uit honderden ke­- len. Een jongeman wappert met een zwarte vlag, waarop ‘Ami go home!’ staat: Amerikanen, ga naar huis. Een oudere dame draagt een zelfgetimmerd bord: ‘De Amerikaanse koers is een dodelijke bedreiging voor Duitsland. Niet Rusland en China!’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw