Verenigde Staten Premium Corner

Schaduw van Donald Trump hangt over tussentijdse verkiezingen

28 september 2022Leestijd: 10 minuten

De tussentijdse verkiezingen op 8 november zouden een gelopen race moeten zijn voor de Republikeinen. President Joe Biden is niet populair. Maar voorganger Donald Trump domineert het nieuws en helpt met zijn gedrag de zwalkende Democraten.

Met een donderende toespraak van bijna twee uur eiste de Amerikaanse oud-president Donald Trump tijdens het Labor Dayweekeinde begin september de hoofdrol op bij een grote verkiezingsbijeenkomst in battleground state Pennsylvania. Hij noemde president Joe Biden een vijand van de staat, deed zijn beklag over de ‘gestolen’ presidentsverkiezingen van 2020, en bestempelde de recente FBI-inval in zijn huis als een van de grofste voorbeelden van staatsmachtsmisbruik in de Amerikaan­se geschiedenis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump zelf staat bij midterm elections – de tussentijdse verkiezingen in november – niet op het stembiljet. De Republikeinse kandidaten die in Pennsylvania wél verkiesbaar zijn, kwamen slechts kort aan het woord. Het illustreert de ongebruikelijke campagne van de Republikeinen. De tussentijdse verkiezingen zijn dit jaar geen referendum over de zittende president, maar een schaduwverkiezing tussen Joe Biden en Donald Trump.

Halverwege de eerste termijn een stevige draai om de oren

Amerikanen gaan elke twee jaar naar de stembus, dus de tussentijdse verkiezingen zijn reguliere verkiezingen. Zij kiezen dan het volledige Huis van Afgevaardigden, eenderde van de Senaat, en talloze functionarissen in staten en steden – van gouverneur tot gemeenteraadsleden. Maar omdat deze verkiezingen zich halverwege een presidentiële ambtstermijn afspelen, worden zij altijd ‘tussentijds’ genoemd.

Toch gaat altijd de meeste aandacht uit naar de president. Amerikanen kunnen voor het eerst sinds zijn aantreden een electoraal oordeel over hem vellen door parlementskandidaten van zijn ­partij te steunen of af te wijzen. Meestal krijgen presidenten halverwege hun eerste termijn een stevige draai om de oren. Negen van de tien directe voorgangers van Biden verloren halverwege hun eerste termijn zetels in het Huis van Afgevaardigden, en in zes gevallen verzwakte hun positie in de Senaat. Als de president hierdoor ook nog eens zijn meerderheid verliest in Huis of Senaat, wordt het voor hem veel lastiger om het land te besturen en zijn achterban tevreden te houden.

De Republikeinse partij staat er goed voor

De Republikeinen hebben dit jaar een ijzersterke uitgangspositie, want Biden steunt op flinterdunne meerderheden. Zijn Democratische Partij heeft in het Huis 222 zetels, terwijl er voor een meerderheid 218 nodig zijn. In de Senaat hebben de Democraten – met steun van twee onafhankelijke Senatoren, onder wie Bernie Sanders – 50 zetels, net zoveel als de Republikeinen. Maar omdat vicepresident Kamala Harris ook voorzitter is van de Senaat, en haar stem bij het staken van de stemmen de doorslag geeft, zijn de Democraten daar in feite de meerderheidspartij.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.