Premium Lock Giorgia Meloni: de eerste vrouwelijke premier van Italië?

20 september 2022Leestijd: 2 minuten
Wordt Meloni eerste vrouwelijke premier van Italië? Gezien de peilingen lijkt de kans groot. Foto: Getty Images

Vijf vragen over rechtse kandidaat Giorgia Meloni in Italië.

1. Wordt Giorgia Meloni straks de eerste vrouwelijke premier van Italië?

Die kans is zeer groot. In de peilingen staat haar partij, de uiterst rechtse Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) met ongeveer een kwart van de stemmen aan kop. Vooral door Meloni’s grote populariteit staat het vrijwel vast dat het rechtse blok de verkiezingen op zondag 25 september wint. Meloni (45) wil premier worden. Lega-leider Matteo Salvini (49) en Forza Italia-leider Silvio Berlusconi (85) zijn hiermee knarsetandend akkoord gegaan.

2. Waarom is ze zo geliefd?

Aanhangers zien Meloni als een sterke leider met charisma. En ze scoort goed doordat ze buiten Mario Draghi’s ‘regering van nationale eenheid’ is gebleven, in tegenstelling tot Lega en Forza Italia. Door haar scherpe kritiek vanaf de zijlijn wist ze veel stemmen van de concurrentie af te troggelen.

3. Telt het voor kiezers mee dat ­Meloni een vrouw is?

Dat is niet ­onderzocht. Rondvraag maakt duidelijk dat haar achterban Meloni vooral een goede politicus vindt. Dat ze een vrouw is, is minder belangrijk, al zijn veel aanhangers trots dat Meloni mogelijk geschiedenis schrijft als eerste vrouwelijke premier van Italië. ‘Linkse partijen hebben het altijd over gelijkheid, maar bij hen zijn vrouwelijke leiders ver te zoeken,’ is een veelgehoorde opmerking.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw