Geopolitiek Premium Corner

Russische inval in Georgië had Westen de ogen moeten openen

01 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

Wijsheid achteraf: Russische inval in Georgië in augustus 2008 had Westen de ogen moeten openen over Poetins ware intenties.

Achteraf is het altijd makkelijk om te duiden. Want die vijfdaagse oorlog in Georgië, van 8 tot en met 12 augustus 2008, was dus de dageraad van het nieuwe, grimmige tijdperk waarin wij nu leven. In 2008 zag een enkeling de tekenen, maar de impact van de korte strijd om een tamelijk onbenullig, nauwelijks bevolkt grondgebied liet desondanks nauwelijks sporen na in het westerse bewustzijn. In 2014 waren de signalen misschien krachtiger, toen de Russen de Krim confisqueerden, maar die overname ging niet gepaard met geweld. Laat maar, dacht ook toen het Westen, dat doorfeestte en bezuinigde op defensie.

Pas met de gewelddadige inval in het grote Oekraïne, 24 februari 2022, was het eenieder duidelijk: Rusland heeft echt lak aan de precaire wereldorde en eigenlijk konden we dat al veertien jaar weten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.