Premium Lock Houdt Italië na Draghi’s vertrek vast aan de harde lijn tegen Rusland?

02 augustus 2022Leestijd: 12 minuten
Als premier beloofde Draghi zware wapens naar Oekraïne te sturen. Foto: Sergei Supinsky/AFP/ANP

Onder premier Mario Draghi kwam een einde aan de warme banden tussen Rome en Moskou. Italië werd pleitbezorger voor sancties tegen Rusland en wapens voor Oekraïne. Houdt Italië na Draghi’s vertrek vast aan deze lijn?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Minder dan een week voordat Rusland Oekraïne binnenvalt, staat de Italiaanse premier Mario Draghi (74) op het punt om af te reizen naar ­Moskou. De Amerikanen dringen bij de Europese landen aan op harde sancties tegen Rusland en wapenleveranties aan Kiev, maar Draghi heeft er geen oren naar. Hij vreest dat preventieve sancties de gasvoorziening van Italië in gevaar zullen brengen, legt hij later uit op een persconferentie. Telefonisch heeft hij Poetin gesproken over blijvende garanties en mogelijke verhogingen van de gasleveringen aan Italië. Door de grote afhankelijkheid van Russisch gas zouden de gevolgen van sancties voor Italië groter zijn dan voor de rest van de Europese Unie.

Na de Russische invasie verrast Draghi de Italianen met een drastische koerswijziging die de relatie tussen Moskou en Rome voorgoed zal veranderen. Van trouw Kremlin-bondgenoot in de Europese Unie transformeert Italië zich in luttele weken tot een van de felste critici. Mario Draghi wordt in Brussel een van de pleitbezorgers van harde sancties tegen Rusland. Hij dringt in de Europese Unie aan op een verbod van Russische olie, wil zo snel mogelijk af van de Italiaanse afhankelijkheid van Russisch gas, en belooft, tegen de zin van belangrijke regeringspartijen in, zware wapens naar de Oekraïne te sturen.

Vier maanden na de invasie reist Draghi in gezelschap van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz naar Kiev om president Volodymyr Zelensky het EU-kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne te beloven.

Met president Emmanuel Macron en bondskanselier Olaf Scholz reist Draghi naar Kiev. Foto: Ludovic Marin/Pool/AP/ANP

Naar Italië gehaald om de zoveelste crisis af te wenden

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Linda Otter
Linda Otter is sinds april 2006 correspondent voor EW in Rome.
Lees meer
Linda Otter