Zo kan Oekraïne in de tegenaanval gaan

27 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Oekraïense artillerie aan het front in Cherson, Oekraïne. Foto: ANP

De Russische opmars is bijna tot stilstand gebracht en de Oekraïners werken aan de voorbereidingen voor een tegenoffensief. Hoe kan zo’n tegenoffensief eruitzien en wat zijn de doelen van de Oekraïners?

 De oorlog in Oekraïne is bijna gestabiliseerd tot een loopgravenoorlog. Vooral aan het noordelijke front nabij Kharkiv en in het zuiden is de Russische opmars tot stilstand gebracht. Over en weer zijn nog dagelijks aanvallen, maar zonder aanzienlijke terreinwinst.

Alleen in de Donbas-regio heeft het Russische leger de overhand. Daar blijft het na de inname van de steden Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk terrein veroveren, maar het tempo van die veroveringen ligt bijzonder laag.

Militaire steun van Westen biedt Oekraïne perspectief op terreinwinst

Behalve aan uitputting bij het Russische leger is dat te danken aan de komst van Amerikaanse HIMARS-raketten. Zo hebben de Oekraïners een machtig wapen. De satellietgestuurde raketten hebben dankzij hun nauwkeurigheid en bereik van zo’n 80 kilometer tientallen Russische munitiedepots en commandocentra vernietigd.

De militaire steun vanuit het Westen houdt Oekraïne op de been en biedt perspectief op een tegenaanval. Begin juli kondigde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat offensief al aan. Afgelopen weekeinde bevestigde de president dat in de zuidelijke regio Cherson de tegenaanval is begonnen.

Oekraïne valt Russische aanvoerlijnen aan met raketten

De Cherson-regio is het enige gebied dat de Russen ten westen van de Dnjepr in handen hebben. De gelijknamige hoofdstad van de regio werd begin maart ingenomen. Oekraïense soldaten zijn de stad nu op enkele tientallen kilometers genaderd en zijn ook ten noorden van de stad in de aanval.

In de aanloop naar het Oekraïense offensief werden de enige twee overgangen in Russische handen over de Dnjepr beschoten. De Antonovsky-brug die direct naar de stad Cherson loopt en de bruggen ten noorden van de stad rondom de dam bij Nova Kachovka.

Ook zijn enkele bruggen over de Inhulets beschoten. Laatstgenoemde rivier is een aftakking van de Dnjepr en stroomt in noordwestelijke richting door de regio Cherson. Het verzwakken of vernietigen van bruggen bemoeilijkt de Russische bevoorrading.

Cherson heeft de prioriteit voor Oekraïne

Waar Zelensky de tegenaanval in deze regio weliswaar al aankondigde, zijn dat soort acties vooral te zien als fundering voor een geslaagd tegenoffensief. Er is nog geen sprake van zware veldslagen en een Oekraïense opmars.

Tegenover The New York Times sprak een anonieme Oekraïense defensiemedewerker over het creëren van kleine golven om straks met grote golven de Russen te overspoelen. Een adviseur van het hoofd van de bestuurlijke regio Cherson zei op de Oekraïense televisie dat in september de gehele regio bevrijd moet zijn van de Russen.

Rusland versterkt frontlinie in afwachting van Oekraïense tegenaanval

Volgens de denktank Institute for the Study of War is het Russische leger niet alleen in Cherson, maar ook in Zaporizja bezig om de frontlinie te versterken. Zaporizja is de bestuurlijke regio ten oosten van Cherson.

Ten zuiden van de gelijknamige stad, die nog in Oekraïense handen is, zou het Oekraïense leger een ambitieuze tegenaanval kunnen lanceren om de verbinding tussen Rusland en het bezette gebied in westelijk Oekraïne te doorbreken. Daarbij zou het Oekraïense leger zich kunnen richten op essentiële spoorverbindingen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zo’n offensief zou slagen als Oekraïne de spoorwegverbinding van het Russische leger verstoort door de stad Tokmak te bevrijden. Het Russische leger zou dan worden gedwongen om de troepen in het zuiden van Oekraïne grotendeels via de brug over de straat van Kratsj via de Krim te bevoorraden. De Oekraïners zouden op dat moment die brug ook onder vuur kunnen nemen, waardoor de Krim grotendeels van Rusland wordt afgesloten.

Het is onduidelijk of de Oekraïners daadwerkelijk plannen hebben voor zo’n groots offensief, of dat de Russen preventief werken aan de versterking van de frontlinie. Prioriteit voor de Oekraïners heeft op dit moment de herovering van Cherson, die voor deze zomer staat gepland.