Premium Lock Waarom Duitsland blijft treuzelen met hulp voor Kiev

14 juni 2022Leestijd: 11 minuten
Beloofde levering van pantserhouwitsers aan Oekraïne blijft uit. Foto: Michael Kappeler/DPA/ANP

Na de Russische invasie in Oekraïne kondigde bondskanselier Olaf Scholz een historische militaire ommezwaai aan voor Duitsland. Maar inmiddels staat de Duitse herbewapening alweer ter discussie. Waarom vooral de linkse Duitse partijen op de rem trappen als het gaat om de levering van zware wapens aan Kiev.

De politieke bom in de Berlijnse regering is dezer dagen gebarsten. Uit berekeningen van Die Welt am Sonntag bleek dat er de afgelopen maanden nauwelijks wapens vanuit Duitsland – een van de grootste militaire exporteurs ter wereld – naar Oekraïne zijn gegaan. ‘De afgelopen twee maanden zijn er niet meer, maar minder wapens geleverd!’ schreef columnist Jan Fleischhauer. Volgens hem ging het vooral om ‘kleinigheden’ als handgranaten en ontstekingsdraden. Een dubbele moraal, volgens de zakenkrant.

Want Berlijn gaat intussen wel prat op de Duitse solidariteit met het belaagde Oekraïne. Bij de Brandenburger Tor was recent een groot concert met duizenden toeschouwers voor de ­uitgenodigde Eurovisie-winnaar uit het binnengevallen Oost-Europese land. Op alle musea en vele overheidsgebouwen in de Duitse hoofdstad wappert fier de geel-blauwe vlag.

Maar achter de schermen weigert de groen-links-rechtse bondsregering van Grünen, SPD en FDP de levering van de benodigde Marder-tanks, die de strijdkrachten van Kiev in de Donbas-regio zo goed kunnen gebruiken tegen de Russen. Fleischhauer: ‘De publieke opinie wordt om de tuin geleid. Aan de ene kant wordt gezegd dat we de Oekraïners in hun overlevingsstrijd op alle manieren helpen, anderzijds doen we er alles aan om te zorgen dat er niets aankomt in Oekraïne.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw