Premium Lock NAVO maakt in Madrid vuist naar Poetin

28 juni 2022Leestijd: 5 minuten
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg blikt vooruit op top in Madrid. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Op een topconferentie van de NAVO in Madrid wordt deze week beslist over extra hulp aan Oekraïne en versterking van de ‘voorwaartse troepenmacht’ in Oost-Europa. De bijeenkomst is al bij voorbaat ‘historisch’, omdat de dertig lidstaten een vuist maken in de richting van de Russische leider Vladimir Poetin. Vanuit Madrid doet defensieredacteur Eric Vrijsen verslag.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zal tijdens de top de leiders van de NAVO-lidstaten per videoverbinding toespreken. Sinds het einde van de Koude Oorlog begin jaren negentig was de kans op een krachtmeting tussen de NAVO en Rusland nooit zo groot als nu. Vooral rond Kaliningrad en Litouwen lopen de spanningen op.

Luister ook de podcast BruXL met René van Rijckevorsel over NAVO-uitbreiding:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Russische treinen vanuit Wit-Rusland krijgen geen toestemming  meer om via Litouwen naar de Russische enclave Kaliningrad te rijden als ze zijn beladen met goederen die onder de Europese sancties vallen. Het Kremlin is daar woedend over. Op de vraag of hij een Russische aanval verwacht op Litouwen en wat de NAVO dan zal doen, zei de Noorse NAVO-baas Jens Stoltenberg dat hij ‘erg bezorgd is, maar dat de NAVO een geloofwaardige afschrikking heeft opgebouwd’.

De dertig NAVO-lidstaten spreken van dinsdag 28 juni tot en met donderdag 30 juni over een nieuw strategisch concept van hun alliantie. Dat is nodig wegens de toegenomen dreiging.  Ze bespreken ook concrete maatregelen om de Russische president Vladimir Poetin te onthouden van verdere agressieve acties. De sterkte van snel inzetbare NAVO-militairen stijgt volgens Stoltenberg van 40.000 naar 300.000.

Battlegroups worden brigades

De NAVO heeft sinds 2014 – toen Poetin het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde – in acht Oost-Europese landen een vooruitgeschoven strijdmacht op het niveau van een battlegroup (strijdgroep) die bestaat uit zo’n 1.500 militairen. Secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg zei maandag 27 juni op een persconferentie dat in ten minste een aantal landen de troepensterkte moet groeien naar brigadeniveau. Dat is een ruim drie keer zo grote militaire eenheid: 5.000 militairen. Zij komen de lokale legers versterken in landen als Estland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië.

Deze landen dringen sinds 24 februari dit jaar – de dag waarop Rusland Oekraïne is ingevallen – aan op troepenversterking. Zij willen dat de bondgenoten zo veel militairen aan de grens met Rusland en Wit-Rusland stationeren, dat Poetin niet eens de kans krijgt één voet over de grens te zetten. In NAVO-jargon: deterrence by denial (afschrikking door weerhouden). Eerder ging het bondgenootschap uit van deterrence by punishment: het betreden van NAVO-territoir door Russische soldaten zou leiden tot zo’n zware NAVO-afstraffing, dat Poetin het wel uit zijn hoofd laat.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw