EW 4000 Premium Corner

Conflictrijke cirkel 4.000 kilometer rond de Europese Unie

22 juni 2022Leestijd: 6 minuten

In de brede periferie van de Europese Unie zijn er weinig ontwikkelingen die optimistisch stemmen. Een caleidoscoop aan oorlogen, kruitvaten, vluchtelingencrises, droogte en economische malaise.

Dit is een artikel uit het vierduizendste nummer van EW. In deze uitgave van het weekblad staat het getal 4.000 centraal.

De Europese Unie (EU) kijkt met steeds grotere zorgen buiten de eigen grenzen. Overal in de brede gordel rond de EU rommelt het. In Oekraïne, uiteraard, maar denk ook aan onder meer Wit-Rusland, Kazachstan, Irak, Syrië, heel Noord-Afrika en de Sahel-landen. In sommige van die landen en gebieden, denk aan Libië en Mali, zijn onrust en onzekerheid zelfs dagelijkse kost. Wat rust, veiligheid en toekomstperspectief betekenen, weten ze daar niet meer.

Uiteraard probeert de EU invloed uit te oefenen op de directe omgeving. Want onrust en oorlog zorgen behalve voor hartverscheurende beelden waar de tere Europese zieltjes niet tegen kunnen, ook voor vluchtelingen- en migrantenstromen naar de EU-lidstaten, vooral die in het noordwesten.

Ook kan onrust dáár, in die brede periferie van de EU, zorgen voor gewelddadige spanningen in of tussen immigrantengemeenschappen hier. Conflicten van elders worden geïmporteerd. En dan is er nog het gevaar van terreurgroepen die in instabiele regio’s kunnen opbloeien als rode rozen in de Zuid-Europese zomer.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.