Premium Lock Conflictrijke cirkel 4.000 kilometer rond de Europese Unie

22 juni 2022Leestijd: 6 minuten
Infographic Jelrik Atema

In de brede periferie van de Europese Unie zijn er weinig ontwikkelingen die optimistisch stemmen. Een caleidoscoop aan oorlogen, kruitvaten, vluchtelingencrises, droogte en economische malaise.

Dit is een artikel uit het vierduizendste nummer van EW. In deze uitgave van het weekblad staat het getal 4.000 centraal.

De Europese Unie (EU) kijkt met steeds grotere zorgen buiten de eigen grenzen. Overal in de brede gordel rond de EU rommelt het. In Oekraïne, uiteraard, maar denk ook aan onder meer Wit-Rusland, Kazachstan, Irak, Syrië, heel Noord-Afrika en de Sahel-landen. In sommige van die landen en gebieden, denk aan Libië en Mali, zijn onrust en onzekerheid zelfs dagelijkse kost. Wat rust, veiligheid en toekomstperspectief betekenen, weten ze daar niet meer.

Uiteraard probeert de EU invloed uit te oefenen op de directe omgeving. Want onrust en oorlog zorgen behalve voor hartverscheurende beelden waar de tere Europese zieltjes niet tegen kunnen, ook voor vluchtelingen- en migrantenstromen naar de EU-lidstaten, vooral die in het noordwesten.

Ook kan onrust dáár, in die brede periferie van de EU, zorgen voor gewelddadige spanningen in of tussen immigrantengemeenschappen hier. Conflicten van elders worden geïmporteerd. En dan is er nog het gevaar van terreurgroepen die in instabiele regio’s kunnen opbloeien als rode rozen in de Zuid-Europese zomer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw