Oorlog

Oekraïens alternatief voor de 9 mei-parade in Moskou

09 mei 2022Leestijd: 2 minuten

In plaats van vandaag, maandag 9 mei, naar de parade in Moskou te kijken, kun je via YouTube ook zo’n parade in Kiev bewonderen. Uiteraard van vóór de Russische invasie, die op 24 februari begon.

De ganzenpas is wat gematigder dan is Moskou, maar de muziek, de Mars van het Nieuwe Leger, is niet minder opzwepend. Al kijkend vraag je je wel af hoeveel van deze jongens en meiden, vrouwen en mannen vandaag de dag nog in leven zijn. Maar dat ze bereid zijn hun vrijheid (en die van het Westen) met hun leven te verdedigen, hebben ze de afgelopen weken wel bewezen.

Oekraïense volkslied gezongen in Azovstal bij belegerd Marioepol


Meer over de oorlog in Oekraïne: Poetin moet en zal de Azovstal-fabriek hebben

Is dit iets te nationalistisch naar je smaak, luister dan naar het Oekraïense volkslied gezongen in de donkere onderaardse gangen van de staalfabriek Azovstal bij het belegerde Marioepol.

En in de charmante versie die wereldwijd wordt gespeeld, en die volgens onze correspondent gaat over een ‘Oekraïense strijder die van niets anders droomt dan dat een bloempje weer tot bloei zal komen’.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En het gezang tijdens een indrukwekkende uitvaart van een Oekraïense strijder.

En ja, het Westen moet niet vergeten dat het Rode Leger en de Sovjet-Unie onmisbaar waren in het verslaan van Hitler-Duitsland. Maar op geen enkele manier kan dat de agressie van Poetin-Rusland tegen Oekraïne vergoelijken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.