Bevrijders Premium Corner

Hoe Rusland wint in Afrika

23 mei 2022Leestijd: 5 minuten

Om het Westen te verzwakken, sluit Moskou strategische allianties met steeds meer Afrikaanse landen. Met succes presenteren de Russen zich er als bevrijders.

Een drone van het Franse leger filmde in april hoe Russische soldaten lichamen van zwarte Afrikanen begroeven. Duidelijk zichtbaar was hoe ze de stoffelijke overschotten gedeeltelijk bedekten met zand en daarna foto’s en videobeelden maakten. Het tafereel speelde zich vlak bij een door Frankrijk verlaten militaire basis af in Mali. Toen niet veel later op Twitter foto’s verschenen van een massagraf, met de toelichting dat Franse militairen daarvoor verantwoordelijk waren, werd duidelijk wat hier aan de hand was: Russisch nepnieuws om Frankrijk te beschadigen.

De beelden uit Mali laten zien dat de oorlog in Oekraïne niet alleen in Europa woedt. Overal in Afrika probeert Rusland nieuwe strategische allianties te creëren en westerse landen voor de voeten te lopen. De Russen interveniëren in de meeste gevallen met huurlingen van de Wagner-groep, een privé-militie nauw gelieerd aan de Russische president Vladimir Poetin. Behalve in Mali is de groep actief in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Libië en Sudan. Een poging om ook in Mozambique voet aan de grond te krijgen, mislukte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.