Premium Lock Rusland houdt altijd vrienden over

06 april 2022Leestijd: 4 minuten
Hartelijke begroeting tussen Xi Jinping (links) en Vladimir Poetin. Foto: Xinhua News Agency/Eyevine/ANP

De ongekende sancties die het Westen oplegt aan Rusland, wekken de indruk dat het grootste land ter wereld geheel geïsoleerd is. Maar is dat wel zo?

Nooit eerder hebben westerse landen zo’n massief blok gevormd tegen Rusland, als sinds het begin van de Russische ‘speciale militaire missie’ in Oekraïne. Het rijtje is indrukwekkend: de Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en Australië sloegen de handen ineen om president Vladimir Poetin, zijn vrienden, politici en de Russische economie keihard te treffen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Niet alleen bevroren ze tegoeden, namen ze vastgoed in beslag en kwamen er inreisverboden voor nog eens honderden Russen, ook werd de volgens sommigen zwaarst denkbare strafmaatregel na acht jaar soebatten werkelijkheid: zeven Russische banken werden afgekoppeld van het SWIFT-systeem, waardoor communicatie met collega’s over de grens heel lastig wordt. Inmiddels kunnen Russen Visa en Mastercard niet meer gebruiken.

De tot op heden onbreekbare eensgezindheid van het westerse blok doet vermoeden dat Rusland (en vooral Poetin) in een isolement zonder weerga is terechtgekomen. Rusland is de paria van de wereld geworden, zo klinkt het.

Ook vrijere landen die Rusland niet helemaal in de steek laten

Maar klopt dat? Een week na de inval in Oekraïne veroordeelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met overweldigende meerderheid de handelwijze van Rusland en riep het Moskou op per ommegaande zijn troepen uit het buurland terug te trekken. Er waren vijf tegenstemmen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw