Na draconische lockdown in Sjanghai vreest Peking ook voor opsluiting

25 april 2022Leestijd: 3 minuten
Peking begon maandag 25 april met massale coronatesten. Foto: ANP

In Peking zullen miljoenen Chinezen zich moeten laten testen na een piek  in coronabesmettingen. De vrees bestaat dat de hoofdstad net als Sjanghai in lockdown moet. Daar mogen inwoners al weken hun huis niet uit in een verwoede poging het coronavirus onder controle te krijgen.

1.Welke maatregelen neemt China?

Vanaf maandag 25 april worden alle drieënhalf miljoen inwoners van Chaoyang, een wijk in hoofdstad Peking, drie keer getest op het coronavirus. Afgelopen weekeinde werden daar 26 nieuwe coronagevallen gemeld. Het hoogste aantal tot nu toe in de meest recente golf. Chinese autoriteiten hopen met het massale testen inzicht te krijgen of er meer maatregelen nodig zijn. Een negatief testbewijs is bovendien verplicht op de werkvloer.

Peking vreest voor een soortgelijke situatie als in Sjanghai. Daar zitten ruim 25 miljoen inwoners sinds een nieuwe opleving eind maart opgesloten in hun huis.

2.Is de situatie in Sjanghai inmiddels onder controle?

De afgelopen dagen verschenen berichten dat miljoenen inwoners van Sjanghai hun huis weer uit mogen. Maar hun vrijheid blijft beperkt. Zo moeten bewoners in hun wijk blijven. Het aantal besmettingen zou volgens de autoriteiten zijn gedaald, maar er wordt getwijfeld aan die berichtgeving.

In delen van Sjanghai zijn afgelopen weekeinde– zonder aankondiging – appartementen en winkels gebarricadeerd met groene hekken. Beelden ervan werden verspreid via Chinese sociale media. De autoriteiten willen er zeker van zijn dat inwoners in lockdown ook echt binnenblijven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vorige week werden inwoners in delen van Sjanghai verplicht geëvacueerd naar dunbevolktere gebieden. Daar moeten ze een week verblijven terwijl hun appartement in Sjanghai wordt ontsmet.

Niet alleen in Sjanghai en Peking gelden coronamaatregelen. In meer dan twintig Chinese steden, waar in totaal 3o miljoen mensen wonen, is een lockdown van kracht.

3.Leeft het coronavirus weer op?

In Sjanghai zijn sinds eind maart meer dan 400.000 besmettingen en 138 sterfgevallen geregistreerd. Onder de doden zijn vooral ouderen en ongevaccineerden. De landelijke besmettingscijfers die China deze maand naar buiten bracht, zijn het hoogst sinds het begin van de coronapandemie.

China valt terug op strenge maatregelen, omdat het vasthoudt aan zijn zero-covid-beleid. Dat betekent dat geen enkele coronabesmetting is toegestaan. Bij de kleinste uitbraak van het virus gaan alle inwoners in de regio in lockdown en wordt er massaal getest. China heeft dit beleid gedurende de COVID-19-pandemie geregeld bestempeld als succes. Maar sinds de veel besmettelijkere omrikonvariant van het virus rondgaat, lijkt dit beleid onhoudbaar geworden.

Een ander probleem voor China is de lage vaccinatiegraad onder ouderen. 89 procent van de bevolking heeft een prik gehad, maar de vaccinatiegraad onder tachtigplussers, de meest kwetsbare bevolkingsgroep, is verhoudingsgewijs laag.

4. Wat zijn de gevolgen van dit beleid?

In Peking ontstaan lange rijen voor supermarkten en winkels. Inwoners slaan voedsel in uit vrees voor een nieuwe lockdown. De Chinese overheid verzekert dat er voldoende voedsel is, maar er is wantrouwen. Eerder ontstonden in Sjanghai voedseltekorten en logistieke problemen doordat burgers waren aangewezen op bezorging. In Sjanghai waren opstootjes van bewoners die voedsel en andere spullen eisten.

Ook economisch wordt China geraakt. De Chinese aandelenbeurs daalde maandag 25 april tot het laagste niveau in twee jaar. Door de bezorgdheid over een mogelijke uitbraak in Peking en afnemende vraag naar olie als gevolg van de lockdowns, zakte de prijs van olie onder de 100 dollar. China is de grootste importeur van olie ter wereld.