Premium Lock Presidentsverkiezingen 10 april: Frankrijk wil Frankrijk blijven

06 april 2022Leestijd: 8 minuten
De burgemeester van Fouras, Daniel Coirier, begroet Emmanuel Macron, die op verkiezingscampagne is en diens gemeente bezoekt. Foto: Ludovic Marin/AFP/ANP

Zorgen over de toekomst, islamisering en de Franse identiteit – het zijn onderwerpen die veel kiezers bezighouden. Het is koren op de molen van de rechts-nationalisten Marine Le Pen en Éric Zemmour. In het zuiden en in Parijs blijkt waarom zij er toch slecht voorstaan, kort voor de presidentsverkiezingen van 10 april.

Op de stoep van een flat in de Zuid-Franse stad Béziers hangt een slungelige gestalte in een blauw Adidas-trainingspak onderuitgezakt in een plastic tuinstoel. Als de politie in aantocht is, zal hij de dealers binnen waarschuwen met de Arabische kreet Arah.

Banlieues

Lees meer over de Franse achterstandswijken: Niet alles is wat het lijkt in Franse banlieues

Zulke jongens die tegen betaling op de uitkijk staan, zijn een vertrouwde verschijning in Franse achterstandswijken. Net als caféterrassen waar alleen mannen zitten. En vrouwen in een zwarte djilbab – een gewaad dat het hele lichaam bedekt, maar het gezicht vrijlaat – die buggy’s met kinderen voortduwen.

Maar de school die aan de overkant van de straat wordt gebouwd, is bijzonder. In het beton van het geraamte dat de entree moet worden, verschijnt de naam Samuel Paty.

Ménard spreekt van de noodzaak van een reconquête

‘Dit is zeker bedoeld als een statement,’ beaamt Robert Ménard, de burgemeester van Béziers. Béziers is pas de tweede gemeente in Frankrijk die een school vernoemt naar de leraar die in 2020 werd onthoofd door een jihadist. Pogingen elders in het land stuitten op grote weerstand van leraren en ouders. ‘Niemand durft, omdat men is bang om een doelwit te worden. Maar daarom moet je het natuurlijk juist wél doen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw