Premium Lock Oekraïne is de EU nog geen financiële crisis waard

25 februari 2022Leestijd: 4 minuten
V.l.n.r. Macron, Michel en Von der Leyen bij persconferentie in Brussel over sancties. Foto: Olivier HOSLET / POOL / AFP

De EU-leiders hebben de kool en de geit gespaard. Zij werden het afgelopen nacht eens over pittige sancties tegen Poetin, maar de Russen mogen wel blijven meedoen aan het internationale betalingsverkeer. Dit om te voorkomen dat het gas niet meer naar Europese bedrijven en burgers stroomt. Het door Rusland onder de voet gelopen Oekraïne is de leiders van de Europese Unie nog geen financiële crisis in eigen huis waard.

Tijdens een ingelaste top in Brussel hebben de regeringsleiders van de Europese Unie (EU) in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 februari na ruim zes uur ingestemd met een ‘enorm en pijnlijk’ pakket van economische sancties als reactie op de militaire aanval van Moskou op Oekraïne.

Tot veler teleurstelling negeerden de EU-leiders het pleidooi van Oekraïne om Rusland uit te sluiten van het internationale SWIFT-betalingssysteem (bekend van de BIC-nummers).

‘Bloed van onschuldige Oekraïners zal aan EU-handen kleven’

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba had hiertoe opgeroepen. ‘Iedereen die twijfelt of Rusland van SWIFT moet worden uitgesloten, moet begrijpen dat het bloed van onschuldige Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen aan hun handen zal kleven.’

Oekraïne

Lees ook het commentaar van Robbert de Witt: Helaas voor Oekraïne kregen de Amerikanen gelijk

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei na de top: ‘Veel leiders delen de mening dat Rusland moet worden uitgesloten van het SWIFT-systeem, maar er is unanimiteit nodig om deze sanctie door te voeren.’ Vooral Duitsland, Italië, Frankrijk en Oostenrijk zouden nog niet zover zijn. Europese landen gebruiken SWIFT om te betalen voor Russisch gas, waarvan ze sterk afhankelijk zijn.

Ook zouden de grote belangen van bijvoorbeeld de Franse investeringsbank Société Générale en het Italiaanse UniCredit op het spel komen te staan als Rusland zou worden uitgesloten van SWIFT.

Geen gas en grondstoffen voor EU

Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer zou opschorting van SWIFT de Russen minder treffen dan de EU. Ook premier Mark Rutte wees erop dat een SWIFT-verbod voor Rusland ‘een enorme impact’ zou hebben op de EU.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw