Dekolonisatie Premium Corner

Het verlies van Indië: al driekwart eeuw een gevoelig thema

09 februari 2022Leestijd: 6 minuten

Al driekwart eeuw is het verlies van Indië een uiterst gevoelig thema. Zal het langverwachte dekolonisatie-rapport wel evenwichtig zijn?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In de jaren tachtig werd een Amsterdamse delegatie aan de vooravond van een werkbezoek aan Jakarta ontvangen op de residentie van de Indonesische ambassadeur. Deze informeerde wie van de aanwezigen banden had met zijn land en raakte in gesprek met één van hen die hun vinger opstaken. De aangesprokene bleek als dienstplichtige in 1947/’48 gelegerd te zijn geweest ergens op West-Java, vrijwel op ­dezelfde plek waar de ambassadeur destijds had gezeten met zijn eenheid van de TNI (de strijdkrachten van de jonge Republiek, aan Nederlandse kant ‘de terroristen’ of liever peloppers genoemd). ‘Maar dan hebben we misschien op elkaar geschóten!’ riep de ambassadeur enthousiast en sloeg zijn hand vriendschappelijk op de schouder van de Amsterdamse havenbaron.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.