Premium Lock Het verlies van Indië: al driekwart eeuw een gevoelig thema

09 februari 2022Leestijd: 6 minuten
Beeld uit De Oost, de oorlogsfilm over Indië die eind 2021 verscheen

Al driekwart eeuw is het verlies van Indië een uiterst gevoelig thema. Zal het langverwachte dekolonisatie-rapport wel evenwichtig zijn?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In de jaren tachtig werd een Amsterdamse delegatie aan de vooravond van een werkbezoek aan Jakarta ontvangen op de residentie van de Indonesische ambassadeur. Deze informeerde wie van de aanwezigen banden had met zijn land en raakte in gesprek met één van hen die hun vinger opstaken. De aangesprokene bleek als dienstplichtige in 1947/’48 gelegerd te zijn geweest ergens op West-Java, vrijwel op ­dezelfde plek waar de ambassadeur destijds had gezeten met zijn eenheid van de TNI (de strijdkrachten van de jonge Republiek, aan Nederlandse kant ‘de terroristen’ of liever peloppers genoemd). ‘Maar dan hebben we misschien op elkaar geschóten!’ riep de ambassadeur enthousiast en sloeg zijn hand vriendschappelijk op de schouder van de Amsterdamse havenbaron.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw