Plaag Premium Corner

Geiten zijn het echte probleem in de Sahel

18 februari 2022Leestijd: 4 minuten

Verwoestijning, geweld, vluchtelingen. Uit de Sahel komt zelden goed nieuws. Vaak wordt klimaatverandering aangedragen als oorzaak, maar de honderd miljoen loslopende geiten vormen een niet te onderschatten plaag.

Voor haar lemen huis, in het Senegalese dorp Widou Thiengoly, zit Coumba Sow (60) op een kruk in de schaduw. Een deel van haar dertig geiten zoekt wat eetbaars tussen het plastic afval op straat. ‘Het mooie van geiten is dat ze bijna alles eten,’ zegt de boerin, gekleed in een kleurig gewaad. ‘Ze zijn veel minder kieskeurig dan schapen of koeien.’ Als geiten geen gras of andere eetbare gewassen vinden, zijn ze zelfs tevreden met een stuk karton. ‘En voor stekelige struiken deinzen ze ook niet terug. Makkelijkere dieren zijn er niet.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Zelden goed nieuws uit de Sahel

Verwoestijning, geweld, vluchtelingen. Uit de Sahel, de overgangszone tussen de Sahara en het Afrikaanse regenwoud, komt zelden goed nieuws. Vaak wordt klimaatverandering aangedragen als de oorzaak van problemen, maar het is de vraag of het wel zo simpel ligt. Onder meer de International Crisis Group, een gerenommeerde denktank, wijst erop dat de groeiende veestapels mogelijk een veel belangrijkere oorzaak zijn van onrust in de Sahel. Omdat dieren meestal los rondlopen, beschadigen ze de vegetatie, waardoor erosie vrij spel krijgt en de Sahara oprukt naar het zuiden. Steeds meer dieren strijden om steeds minder weidegrond.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.