Amerika waarschuwt opnieuw voor inval in Oekraïne

07 februari 2022Leestijd: 3 minuten
Een NAVO-oefening in Estland. Foto: ANP

 De Russen zouden 70 procent van de benodigde strijdkrachten hebben verzameld en kunnen de Oekraïense hoofdstad Kiev in twee dagen innemen, zo stelt de Amerikaanse regering op basis van inlichtingen. Bij een Russische inval in Oekraïne dreigen vijftigduizend dodelijke burgerslachtoffers te vallen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens is al weken bezig. Eind december stonden volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zo’n 100.000 Russische militairen aan de grens. De afgelopen weken is de aanvoer van militair materieel verder opgevoerd. De troepen staan aan de oostelijke grens tussen Oekraïne en Rusland, maar ook aan de noordelijke grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Gezamenlijk doen Wit-Rusland en Rusland ook militaire oefeningen.

Rusland kan op elk moment een aanval uitvoeren op Oekraïne

Afgelopen weekeinde was er veel militair luchtverkeer vanuit Rusland richting de westelijke grens met Oekraïne. Dat zou duiden op de aanvoer van extra soldaten. De Amerikaanse overheid liet dit weekend via een hoge anonieme functionaris aan de Amerikaanse media weten dat Rusland nu zo’n 70 procent van de benodigde troepen heeft opgebouwd voor een inval.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Die inval zou volgens de Amerikanen snel en bloederig kunnen verlopen. Als de Russische president Vladimir Poetin dat wil, zou de Oekraïense hoofdstad Kiev in twee dagen zijn veroverd. Tijdens de invasie dreigen vijftigduizend dodelijke burgerslachtoffers te vallen en tot wel vijf miljoen mensen zouden op de vlucht kunnen slaan, aldus de regering.

Oekraïne is niet blij met Amerikaanse waarschuwingen voor invasie

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse overheid waarschuwt voor de Russische troepenopbouw en onthult welke informatie van inlichtingendiensten zij heeft. Eerder zei de Amerikaanse president Joe Biden al dat hij verwacht dat Rusland hoe dan ook zal aanvallen.

Met de waarschuwingen hopen de Verenigde Staten Rusland van een inval af te houden. Door het openbaar maken van deze inlichtingen laten de Amerikanen aan Rusland weten dat ze de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Toch is niet iedereen hier blij mee.

Volgens Oekraïne zaaien de Amerikanen vooral onrust. Ook de recente analyse over de inname van Kiev wees de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken opnieuw af. Dmytro Kuleba schreef op Twitter: ‘Geloof niet in de apocalyptische voorspellingen. Verschillende regeringsleiders hebben verschillende scenario’s, maar Oekraïne staat klaar voor elke gebeurtenis.’

Scholz en Macron zoeken afzonderlijk naar diplomatieke oplossing

Deze week staan belangrijke diplomatieke gesprekken op de agenda. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz ontmoet maandag 7 februari voor het eerst Joe Biden, in het Witte Huis. Hun belangrijkste gespreksonderwerp is de dreigende crisis en de wankele Duitse steun voor het uitvoeren van strenge sancties tegen Rusland.

Duitsland wil Rusland niet loskoppelen van het internationale betalingssysteem SWIFT als Poetin Oekraïne binnenvalt. Ook is onduidelijk in zo’n scenario wat Duitsland met de nieuwe gaspijplijn Nord Stream 2 doet. Duitsland is nog sterker dan andere Europese landen afhankelijk van de Russische gasvoorziening.

De Amerikanen willen dat de Duitsers Nord Stream 2 niet in gebruik nemen bij een Russische inval, maar Duitsland heeft dat nog niet gegarandeerd. Biden zal hopen dat Scholz dat nu wel belooft.

Voorafgaand aan het gesprek met Scholz had Biden ook telefonisch contact met de Franse president Emmanuel Macron. Die bezoekt Vladimir Poetin maandag in Moskou en reist een dag later door naar Oekraïne voor een gesprek met president Volodymyr Zelensky. Macron hoopt via ‘intensief overleg’ tot een diplomatieke oplossing te komen voor de crisis.