Premium Lock Sammy Mahdi: ‘We doen aan zelfdestructie’

02 november 2021Leestijd: 7 minuten
Sammy Mahdi: ‘Te lang is gedacht: bescherming bieden kan alleen in Europa’. Foto: Kristof Vadino

De ster van staatssecretaris Sammy Mahdi (33) rijst snel in België. Hij staat voor nieuw elan. In zijn asieldossier én in de christen-democratie.

Sammy Mahdi (Elsene, 1988) is Belgisch staatssecretaris Asiel en Migratie. Studeerde politicologie en deed master internationaal en Europees recht. Was onder meer voorzitter van CD&V Jongeren en columnist bij De Morgen.

Sammy Mahdi heeft het maar druk. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie is koud terug van een ‘ontmoedigingstrip’ naar Tirana waar hij besprak hoe de komst van Albanese migranten kan worden voorkomen. Hij staat intussen in permanent contact met het Klein Kasteeltje in hartje Brussel, de plek waar een aanzwellende stroom asielzoekers zich aanmeldt. Klein Kasteeltje is wat Ter Apel in Nederland is. Ook Mahdi (spreek uit Mé-die) komt opvangplaatsen tekort. ‘We zitten in hetzelfde schuitje qua opvangplaatsen.’

Tussen al die bedrijven door duikt de jonge CD&V-prominent overal op in de Vlaamse media om te praten over zijn net verschenen pamflet dat de wedergeboorte van de christen-democratie moet inleiden, Van hol naar vol. 10 wake-upcalls voor de christendemocraten.

Luister ook de EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De staatssecretaris ontvangt in zijn hoge, sobere werkvertrek in een laat-achttiende-eeuws herenhuis aan het Warandepark bij het Koninklijk Paleis.

EW Eerst over uw boek. Het is behalve inhoudelijk vlammend ook bewonderenswaardig goed en helder geschreven.

Sammy Mahdi: ‘Ik heb gepoogd een boek te schrijven waarin ik geen blad voor de mond neem. Politici moeten duidelijk zijn. Het is een openhartige cri de coeur over de neergang van de christen-democraten in West-Europa, die onterecht is als je kijkt naar de inhoud die de christen-democratie te bieden heeft, maar die terecht is als je ziet hoe partijen die zeggen dat ze christen-democratisch zijn, daaraan invulling geven. Het gaat dus ook over het CDA en de CDU/CSU. Nee, ik heb het boek nog niet naar Wopke Hoekstra gestuurd. Dat moet ik wel doen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw