Premium Lock Reactionaire polemist Éric Zemmour wil Frankrijk redden

18 oktober 2021Leestijd: 6 minuten
De 63-jarige Éric Zemmour verzet zich tegen progressieve consensus. Foto: Joel Saget/AFP/ANP

Franse politiek krijgt het benauwd van de uiterst rechtse nieuwkomer Éric Zemmour. Plus: de belangrijkste andere rechtse uitdagers van president Macron.

Lees ook het interview met schrijver Éric Zemmour: ‘Een burgeroorlog is onvermijdelijk’

Het Palais des Congrès in Parijs is stampvol. Bijna vierduizend mensen hangen aan de lippen van de filosoof Michel Onfray en de man voor wie zij vooral zijn gekomen, Éric Zemmour. De eerste komt van links, de tweede van rechts. Maar beiden zijn het erover eens: in het land woedt een burgeroorlog – weliswaar een van een lage intensiteit – en de westerse beschaving verkeert in een ernstige staat van verval.

Over de oorzaken van de neergang hebben ze een meningsverschil. Het is zelfhaat, weet Onfray (62): ‘Wij verdwijnen, omdat wij niet meer van ons zelf houden.’ Hij voorspelt de ineenstorting van de Joods-christelijke cultuur waarna het transhumanisme ons in een inhumane wereld zal storten.

Als de omvolking niet wordt gestopt, is een echte oorlog onvermijdelijk

Zemmour (63) denkt dat het gevaar van de islam komt. ‘Je kunt zoals Michel zeggen dat we niet meer in onszelf geloven, maar dat verklaart niet voldoende wat ons nu overkomt. Het Westen en het Oosten zijn al duizend jaar met elkaar in conflict. Het Oosten wordt nu beheerst door de islam die het Westen koloniseert, dat zit in het collectieve onderbewustzijn van de moslims.’

Als de omvolking – geen mythe, geen complot, maar realiteit zegt Zemmour – niet wordt gestopt, is een echte oorlog onvermijdelijk. ‘Een jaar geleden lag er een hoofd van een leraar op straat en ik kan meer voorbeelden noemen. De godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw hadden ook een lange aanloop, zoiets gaat heel geleidelijk.’ De zaal applaudisseert, Zemmour pauzeert even. ‘De immigratie moet stoppen, het land is in levensgevaar,’ vervolgt hij. Frankrijk krijgt er elk jaar 350.000 inwoners bij. ‘Dat is de omvang van een stad als Nice.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw