Verhaal van de week Premium Corner

Hoe AUKUS bijna leidde tot een breuk tussen Europa en Amerika

29 september 2021

AUKUS leidde tot een ongekende storm aan hevige verwijten tussen de Atlantische mogendheden. Het had niet veel gescheeld of Europa had Amerika totaal afgeschreven.

Of de laatste twee weken van september 2021 de wereldorde hebben veranderd, is straks aan de historici. Maar vaststaat dat de wereld na 15 september getuige was van een zeldzaam vertoon van verbaal armpje drukken tussen ‘westerse mogendheden’, met aan de ene kant continentaal Europa en aan de andere de grote Angelsaksische naties.

Luister ook de podcast met Robbert de Witt en René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen had op woensdag 15 september nauwelijks een punt gezet achter haar State of the Union-speech, of de oprichting van een nieuw bondgenootschap werd wereldkundig gemaakt. Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten slaan de handen ineen. Hun bondgenootschap met het acroniem AUKUS kiest een gezamenlijke maritieme strategie om China te beteugelen. Het pact was in het grootste geheim gesloten – en verraste de EU volkomen.

Wat is AUKUS?

De aanschaf van nucleair aangedreven ­onderzeeboten door Australië springt direct in het oog, maar AUKUS moet veel verder gaan dan dat miljardencontract alleen. De drie landen hebben afgesproken op veel meer terreinen nauw te gaan samenwerken. Een overzicht van de belangrijkste punten van het partnerschap:

 

  • Australië gaat met hulp van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk minstens acht nucleair aangedreven onderzeeboten bouwen. Dat gaat gebeuren in de Australische stad Adelaide, waar ook het onderhoud zich zal afspelen.
  • Australische marineschepen worden uit­gerust met geavanceerde Tomahawk-kruisraketten.
  • Australische gevechtsvliegtuigen, zoals de F-18 en later de F-35, worden uitgerust met geavanceerde lucht-grondraketten.
  • Gezamenlijk gaan de drie landen werken aan de ontwikkeling van ‘hypersonische’ ­raketten, die ten minste vijf keer de snelheid van het geluid halen.
  • Nauwe samenwerking op het terrein van cybertechnologie, kunstmatige intelligentie en kwantumcomputertechnologie.
  • De Amerikaanse luchtmacht en marine zullen structureel soldaten, vliegtuigen en ­marineschepen in Australië stationeren.
  • Australië versnelt een investering van bijna 1 miljard euro om een eigen geavanceerde wapenfabriek te bouwen. Victor Pak

En dan te bedenken dat Von der Leyen net in haar speech met trots het begin van een Europese strategie had aangekondigd voor de ‘Indo Pacific’.

AUKUS bleek al een flinke stap verder dan dat. De afschrikking van de Chinezen is voortaan gebaseerd op inzet van kernonderzeeërs. Daartoe werd een ­contract met Frankrijk verscheurd, dat twaalf geavanceerde dieselonderzeeërs zou leveren aan de Australiërs. Canberra koos alsnog voor Amerikaanse kernonderzeeërs en de bijbehorende kennis die tot dan toe alleen de Britten en de Amerikanen met elkaar deelden. Het Franse staatsbedrijf Naval verloor zo een order van om en nabij de 50 miljard euro.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.