Grondwetswijziging Premium Corner

Nieuw sociaal contract in Chili

23 juni 2021Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen over het herschrijven van de Grondwet in Chili.

1. Wat is er aan de hand?

In mei koos de Chileense bevolking in een conventie een groep van 155 afgevaardigden die komend jaar een nieuwe Grondwet gaan schrijven. Dat Chili zijn constitutie in de ban wil doen, werd oktober 2020 al duidelijk. Toen stemde 78 procent van de bevolking in een referendum voor het schrijven van een nieuwe Grondwet.

2. Wat was de aanleiding voor het referendum?

In november 2019 schreef de rechts-liberale president Sebastián Piñera het referendum uit. Dit besluit is een tegemoetkoming na een lange perio­de van sociale onrust en protesten. In de hoofdstad Santiago gingen dagelijks vele duizenden betogers de straat op. Hun ontevredenheid heeft voornamelijk te maken met de ongelijkheid in Chili. Chili is het meest welvarende land van Zuid-Amerika qua gemiddeld jaarinkomen, maar vooral de bovenklasse zou hiervan profiteren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.