Washington Premium Corner

Hoog tijd om het linkse politieke lexicon te actualiseren

22 juni 2021

Als Alexandria Ocasio-Cortez, het populaire 31-jarige Democratische Congreslid uit New York, iets deelt op sociale media, is aandacht gegarandeerd. Miljoenen volgers vernemen via haar waarover progressieve Amerikanen zich zorgen zouden moeten maken. Dat wisselt per dag: van blanke overheersing en economische ongelijkheid tot klimaatverandering en steun aan Israël.

De reacties op AOC en The Squad, een groepje gelijkgestemden in het Huis van Afgevaardigden, waren voorspelbaar: links omarmt ze als sterren, rechts maakt de woke-standpunten belachelijk. ‘Noem me radicaal,’ aldus AOC. ‘Alleen radicale denkers hebben dit land veranderd.’

Lees ook: Ken uw wokabulaireWoke

Nu de Democraten in Washington de macht hebben, bepalen zij de agenda. Termen die voor veel Amerikanen nieuw zijn – van ‘milieuracisme’ tot ‘BIPOC’ – zijn razendsnel deel geworden van alledaagse politieke discussies. En op aanraden van zijn adviseurs stopt president Joe Biden diezelfde retoriek in zijn speeches en plannen. Hoog tijd om de kennis over het linkse lexicon te actualiseren.

BIPOC

‘Mensen van kleur’ is alweer oud, de nieuwe term is BIPOC (spreek uit bai-pock): black (zwart), indigenous (inheems), people of color. Volgens activisten helpt de term benadrukken dat zwarte en inheemse Amerikanen te maken hebben gehad met vergelijkbaar racisme, in beide gevallen door blanke overheersers.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.