Premium Lock Hoog tijd om het linkse politieke lexicon te actualiseren

22 juni 2021Leestijd: 3 minuten
ART_25_wrl_beeldspread_lexicon_238574_IMG_WRLDemocratenlexiconANP-403622491

Als Alexandria Ocasio-Cortez, het populaire 31-jarige Democratische Congreslid uit New York, iets deelt op sociale media, is aandacht gegarandeerd. Miljoenen volgers vernemen via haar waarover progressieve Amerikanen zich zorgen zouden moeten maken. Dat wisselt per dag: van blanke overheersing en economische ongelijkheid tot klimaatverandering en steun aan Israël.

De reacties op AOC en The Squad, een groepje gelijkgestemden in het Huis van Afgevaardigden, waren voorspelbaar: links omarmt ze als sterren, rechts maakt de woke-standpunten belachelijk. ‘Noem me radicaal,’ aldus AOC. ‘Alleen radicale denkers hebben dit land veranderd.’

Lees ook: Ken uw wokabulaireWoke

Nu de Democraten in Washington de macht hebben, bepalen zij de agenda. Termen die voor veel Amerikanen nieuw zijn – van ‘milieuracisme’ tot ‘BIPOC’ – zijn razendsnel deel geworden van alledaagse politieke discussies. En op aanraden van zijn adviseurs stopt president Joe Biden diezelfde retoriek in zijn speeches en plannen. Hoog tijd om de kennis over het linkse lexicon te actualiseren.

BIPOC

‘Mensen van kleur’ is alweer oud, de nieuwe term is BIPOC (spreek uit bai-pock): black (zwart), indigenous (inheems), people of color. Volgens activisten helpt de term benadrukken dat zwarte en inheemse Amerikanen te maken hebben gehad met vergelijkbaar racisme, in beide gevallen door blanke overheersers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw