Premium Lock Niet alles is wat het lijkt in Franse banlieues

03 mei 2021Leestijd: 8 minuten
Zoals de banlieues bekendstaan: grote naoorlogse flats in Parijse buitenwijk, een rij voor de voedselbank. Foto: Frédéric Soltan/Getty Images

Tot ver buiten de landsgrenzen zijn de Franse banlieues berucht. Toch is niet alles in de voorstad wat het lijkt. EW ontzenuwt vijf vooroordelen.

Er gaat in Frankrijk bijna geen week voorbij zonder dat probleemwijken het landelijke nieuws halen. Vorige week nog wezen twintig ex-generaals in een geruchtmakend manifest op het oprukken van de radicale islam in sommige voorsteden en de bendes die er tekeergaan. Deze fenomenen dragen volgens de militairen bij aan ‘het uiteenvallen van Frankrijk’.

Lees meer over het manifest van twintig ex-generaals: Militairen die waarschuwden voor burgeroorlog moeten voor rechter verschijnen

Af en toe halen de onlusten waarop de ondertekenaars doelen het wereldnieuws. Zoals in 2005, toen er in achterstandsbuurten door het hele land nachtenlang werd gereld. De aanleiding was de dood van Bouna en Zyed, twee jongens die op de vlucht sloegen voor de politie en geëlektrocuteerd werden in het elektriciteitshuisje waar ze zich wilden verstoppen. Sinds de aanslagen waarmee Frankrijk sinds 2015 te maken heeft, worden deze quartiers ook met islamisme in verband gebracht. Niet zelden kwam een jihadist uit een grauwe achterbuurt.

Met de beelden van portieken zonder ruiten en deuren, afgetrapte flatgebouwen en brandende vuilnisbakken gaat het idee gepaard dat Frankrijk deze plekken heeft opgegeven. En dat de sociaaleconomische omstandigheden in delen van de banlieue de oorzaak zijn voor onlusten en geweld. Dat blijkt soms toch anders te zitten. Vijf mythes over ‘de’ voorstad.

Beelden die de wereld overgingen: brandende auto’s tijdens rellen in 2005. Foto: Eric Travers/ANP

1. Elke banlieue is een probleemwijk

De misverstanden beginnen al bij het woord zelf. Banlieue betekent letterlijk voorstad. ‘Ban’ is een heel oude administratieve term, het betekent zoiets als ‘een groep mensen die onder dezelfde wetten valt’. ‘Lieu’ heeft met plaats en afstand te maken: het komt erop neer dat banlieue werd gebruikt voor het gebied dat dezelfde wetten had als een bestuursregio waartoe deze lieu behoorde. In de zeventiende eeuw kreeg het zijn huidige betekenis. Banlieue is zowel binnen als buiten Frankrijk synoniem geworden voor achterstandswijk. Terwijl er ook chique voorsteden zijn zoals Versailles, waar het kasteel van Lodewijk XIV staat. Banlieues vind je niet alleen rond Parijs, maar nabij alle (middel)grote steden in het land. De meeste zijn rustig, een deel heeft een paar onveilige buurten. In steden als Marseille en Grenoble liggen de probleemwijken in de stad zelf.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw