1921-2021 Premium Corner

Prins Philip (99) overleden: creatieve steunpilaar voor koningin Elizabeth

09 april 2021

Prins Philip (1921-2021) is vrijdagochtend 9 april op 99-jarige leeftijd overleden. De geestige en politiek-incorrecte echtgenoot van koningin Elizabeth was niet de reactionaire houwdegen waarvoor velen hem hielden.

In 1986 bracht koningin Elizabeth als eerste Britse monarch een bezoek aan China. Een historisch moment, en belangrijk in verband met de status van Hongkong. Maar de aandacht van de pers, de tabloids voorop, ging uit naar iets anders. Tijdens een bezoek aan een campus had prins Philip tegen een van de Britse uitzendstudenten gezegd dat als hij nog wat langer in China zou blijven, hij het gevaar liep om spleetogen te ontwikkelen. Een typerend moment voor de prins-gemaal, die vrijdag 9 april op 99-jarige leeftijd is overleden.

Waar zijn vrouw zich altijd onberispelijk gedraagt, in elk geval tijdens openbare optredens, groeiden de even geestige als politieke-incorrecte opmerkingen van Philip uit tot een koninklijke traditie op zichzelf. Deze ging terug naar 1963. Bij de ceremonie voor de Keniaanse onafhankelijkheid vroeg Philip tijdens het strijken van de vlag aan de aanstaande president of hij het wel zeker wist. Ter gelegenheid van zijn 85-jarige verjaardag verscheen er zelfs een bloemlezing: Duke of Hazard: the wit and wisdom of prince Philip.

Veel Britten hadden zwak voor lange, charmante, avontuurlijke Philip

Voor de progressieve goegemeente op de Britse eilanden stond Philip te boek als reactionaire flapuit, maar de meeste Britten hadden een zwak voor de lange, charmante en avontuurlijke man die in de oorlog tegen de nazi’s had gevochten en de rest van zijn leven een steunpilaar was voor de langst regerende regent uit de duizendjarige geschiedenis van het Britse koningshuis. Het valt nog te bezien hoe Elizabeth het volhoudt zonder de man met wie ze liefst 73 jaar gelukkig getrouwd is geweest.

Lees ook dit artikel uit 2015 terug: De grootste prestatie van koningin Elizabeth II

Het was een voor koninklijke begrippen uniek huwelijk, aangezien de relatie uit wederzijdse liefde voortkwam. Vanaf het moment in 1939 dat de toen 13-jarige prinses  de zes jaar oudere marinier met zijn blauwe ogen zag op een croquetveld bij de mariniers­kazernes van Dartmoor, was ‘Lillibet’ verliefd. En hij viel voor de verlegen prinses. De liefde werd onderbroken door de oorlog, maar acht jaar later trouwden de twee nazaten van koningin Victoria. Ondanks diens goede komaf waren er binnen de paleismuren twijfels over Philip, die naast Engels ook Duits, Deens en Russische bloed had.

Lees verder onder de foto’s

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.