Kansrijk of zinloos? De progressieve wensenlijst van Pelosi

30 maart 2021Leestijd: 4 minuten
Speaker Pelosi tijdens haar wekelijkse persconferentie. Foto: EPA

Het Huis van Afgevaardigden laat zich van zijn productieve kant zien. Maar veel wetsvoorstellen maken amper kans om ooit door president Biden te worden ondertekend.

Het is de afgelopen tijd vaste prik voor de Democratische Congresleider Nancy Pelosi om tijdens haar wekelijkse persconferentie met trots vertellen over weer een progressief wetsvoorstel dat is aangenomen in het Huis van Afgevaardigden. Een wapenwet, de naturalisatie van miljoenen illegale immigranten, een nieuw systeem voor verkiezingen. ‘Wij doen niet mee aan het grove tekort aan ideeën van de Republikeinen,’ stelde Pelosi met venijn in haar stem.

Het levert haar – en indirect president Joe Biden – tal van krantenkoppen op én het gevoel dat er in Washington flink wat aan het veranderen is. Schijn bedriegt. De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en kunnen progressieve wetsvoorstellen er goedkeuren zonder inmenging van de oppositiepartij.

In de Senaat is de politieke realiteit heel anders: daar zijn vooralsnog zestig van de honderd stemmen nodig voor de meeste voorstellen. De Democraten hebben 51 zetels en zullen alleen door compromissen te sluiten met de Republikeinen, successen behalen. En dus zijn Democraten onder leiding van Pelosi eigenlijk niet echt slagvaardig bezig, maar zorgen ze er vooral voor dat er een begraafplaats aan linkse wetsvoorstellen wordt gecreëerd.

Welke plannen maken kans, en welke zullen nooit het bureau van Biden bereiken?

Van D.C. een staat makenAmerika’s oprichters bepaalden dat Washington, D.C. geen staat zou zijn, maar een neutraal district dat valt onder het Congres. De hoofdstad heeft daarom geen eigen Afgevaardigden of Senatoren. Inmiddels wonen er meer dan 700.000 mensen die alleen op de president mogen stemmen en is die situatie een smet geworden op de democratie. Althans, dat vinden de Democraten, die van Washington zo snel mogelijk een staat willen maken. Er is geen Republikein te vinden die dat steunt, vooral vanwege de politieke gevolgen. Het zou twee extra Democratische Senatoren opleveren.

Kans op succes: bijna nul

Kieswet‘H.R. 1’ was oorspronkelijk bedoeld om het Amerikaanse stemrecht te versterken – met landelijke regels rond stemmen, een einde aan gerrymandering (het door politieke spelers tekenen van kiesdistricten) en de plicht voor Super PACs om donateurs bekend te maken. De wet is een progressieve speelbal geworden, met een verplichting voor presidentskandidaten om belastingaangiften openbaar te maken (een sneer richting Donald Trump) en retorische steun voor Washington, D.C. als staat. Republikeinen zijn op statenniveau juist bezig om stemmen lastiger (en volgens hen veiliger) te maken. Een beter idee voor het land: onafhankelijke experts het systeem laten bekijken.
Kans op succes: nul

Amnestie voor immigrantenOnlangs werd een voorstel goedgekeurd waarmee 4.4 miljoen dreamers legale verblijfstatus zouden krijgen. Het is de verzamelnaam voor immigranten die de afgelopen decennia als kind illegaal naar de Verenigde Staten kwamen, veelal uit Centraal-Amerika. Inmiddels werken of studeren ze in Amerika en is terugkeer naar hun geboorteland lastig. Veel Republikeinen zijn voor naturalisatie, maar de timing is niet goed. Door de grote toestroom van illegale (kind)migranten aan de zuidgrens, nam steun voor de wet in de Senaat snel af.
Kans op succes: momenteel klein

WapenchecksVoor de zoveelste keer proberen Democraten wapenverkoop te beperken. Momenteel is een achtergrondcheck alleen nodig in winkels, het plan is om ook privéverkopen te controleren. Bovendien moet de FBI meer tijd krijgen om de check uit te voeren. Het zijn kleine stappen, maar de Republikeinen verzetten zich er al jaren tegen – ondanks dat een groot deel van Amerikanen voor is. De recente schietpartijen in Atlanta en Boulder zouden het politieke klimaat kunnen veranderen. Biden riep na Boulder op tot een verbod van machinegeweren; zoiets lijkt kansloos.
Kans op succes: gering

Een nieuw soort politieNa de dood van George Floyd in Minneapolis, door een agent die minutenlang op zijn nek zat, werd geroepen om politiehervormingen. Het Democratische plan moet het makkelijker maken om agenten aansprakelijk te maken voor wangedrag, etnisch profileren en wurggrepen verbieden en een deel van de begroting bij de politie weghalen. Er is ook een voorzichtigere wet, vorig jaar voorgesteld door de Republikeinse Senator Tim Scott, maar Democraten wilden daar niet eens over debatteren.
Kans: lastig

Hoger minimumloonHet minimumloon van 7.25 dollar moet omhoog naar 15 dollar, als het aan de Democraten ligt. Veel bedrijven hebben die stap zelf al genomen en ook een handvol Republikeinen in de Senaat steunen een verhoogd minimumloon. Een compromis lijkt mogelijk, maar dan moet de precieze hoogte van het loon wel bespreekbaar zijn.
Kans: best kansrijk

Geen ‘moslimbans’ meer
De geest van Donald Trump waart nog steeds rond in het Congres. Democraten willen met de NO BAN act ervoor zorgen dat volgende presidenten geen inreisverbod kunnen instellen gebaseerd op religie. Het is een reactie op Trumps verbod op immigranten uit een reeks islamitische landen, maar de wet is vooral symboolpolitiek. Trumps plan werd destijds tegengehouden door rechters, waarna de regering het verbod aanpaste.
Kans: nul