Zo gaat Bidens ‘meest diverse kabinet ooit’ eruitzien

12 januari 2021Leestijd: 7 minuten
Foto: AFP

 Joe Biden is vanaf 20 januari de 46ste president van de Verenigde Staten. Deze ministers en adviseurs zullen hem bijstaan.

Tijdens de verkiezingscampagne zei Biden (78) dat zijn kabinet eruit moet gaan zien als de Verenigde Staten: een mix dus van mannen en vrouwen, blanken en minderheden. Zijn eerste keus, die van vicepresident Kamala Harris, belichaamde dat ideaal.

Naast die idealen is er ook een politieke werkelijkheid. Veel posities moeten worden goedgekeurd door de Senaat, waar de Democraten de kleinste mogelijke meerderheid hebben. Voor een kandidaat die wordt gezien als ‘te links’ zal het lastig zijn om te worden goedgekeurd.

Een overzicht van de personen die Biden vanaf 20 januari 2021 wil voordragen als ministers en adviseurs in het Witte Huis. Deze pagina wordt bijgewerkt.

Minister van Defensie – Lloyd Austin III (67)
Ooit was het not done om een oud-militair aan het hoofd van het Pentagon te zetten, maar Biden kiest voor een viersterrengeneraal, wetende dat generaal Jim Mattis ook werd goedgekeurd. Austin, die onder president Obama de Amerikaanse militaire acties in het Midden-Oosten aanstuurde, zou de eerste zwarte Defensieminister worden. Was na zijn vertrek uit het leger adviseur van de wapenindustrie.

Minister van Gezondheid – Xavier Becerra (62)

Moet worden goedgekeurd door de Senaat: ja

Door het coronavirus staat het zorgministerie volop in de schijnwerpers. Becerra, kind van Mexicaanse immigranten, was ruim twintig jaar Congreslid voordat hij in 2017 Kamala Harris als minister van Justitie in de staat Californië opvolgde. Er is kritiek op zijn nominatie: Becerra heeft geen medische expertise.

Directeur Centra voor ziektebestrijding en preventie – Rochelle Walensky (51)

Moet worden goedgekeurd door de Senaat: nee

Walensky doceert geneeskunde aan de prestigieuze Harvard University en specialiseerde zich in AIDS. Ook is ze afdelingshoofd infectieziekten bij het Massachusetts General Hospital. Krijgt een belangrijke taak als baas van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM. Haar allergrootste uitdaging: het coronavaccin verspreiden.

Minister van Justitie – Merrick Garland (68)

Geduld is een schone zaak, moet Merrick Garland gedacht hebben. In maart 2016 werd de alom gerespecteerde rechter door president Obama genomineerd voor het Hooggerechtshof, maar Republikeinen in de Senaat wilden zijn kandidatuur niet eens overwegen. Toen Donald Trump eenmaal president was, koos hij voor een conservatieve rechter. Nu krijgt Garland dus toch een belangrijke post. Hij zegt het ministerie weer neutraal te willen maken, na controversiële jaren onder Trump. ‘Er horen geen verschillende regels te zijn voor Democraten en Republikeinen, voor vrienden en vijanden.’

CIA-directeur – William Burns Jr. (64)

Biden wil de inlichtingendiensten zo apolitiek mogelijk houden, zei hij tijdens de presentatie van de volgende baas van de CIA. Burns Jr. lijkt daarvoor een goede keus. Hij heeft er 33 jaar op zitten als diplomaat, was onder meer ambassadeur in Rusland en werkte onder Democratische en Republikeinse presidenten. Er wordt geen serieuze oppositie tegen zijn kandidatuur verwacht.

Minister van Financiën – Janet Yellen (74)

Moet worden goedgekeurd door de Senaat: ja
Een unicum: Yellen kan de eerste vrouw worden op deze positie. De grijsharige econoom staat bekend als aanhanger van Keynesiaans beleid en is een voorstander van een overheid die investeert in zaken als infrastructuur. Ze was van 2014 tot 2018 baas van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Trump was kritisch en gunde haar geen tweede termijn.

Minister van Buitenlandse Zaken – Anthony Blinken (58)

Anthony Blinken. Foto: ANP

Moet worden goedgekeurd door de Senaat: ja
Kent Biden al twintig jaar, toen hij de Senator advies gaf over buitenlandbeleid. Groeide op in Frankrijk. Hij is een pragmatist met diep geloof in een grote rol voor Amerika in de wereld. Was het meestal eens met Obama en Biden, maar niet wat betreft Syrië: had daar militair willen ingrijpen. Blinken ligt goed bij Republikeinen en zou niet al teveel weerstand in de Senaat moeten verwachten.

Minister van Binnenlandse Veiligheid – Alejandro Mayorkas (60)Moet worden goedgekeurd door de Senaat: ja
Mayorkas kan de eerste latino worden die het ministerie leidt dat verantwoordelijk is voor immigratiebeleid. Was al onderminister van hetzelfde ministerie tussen 2013 en 2016. Zijn ouders zijn Joods; zijn vader werd geboren in Cuba, zijn moeder in Roemenië. Toen Mayorkas 1 jaar oud was, verhuisden ze als politiek vluchtelingen naar Amerika.

Minister van Transport – Pete Buttigieg (38)

Moet worden goedgekeurd door de Senaat: ja
Een bekende naam. Buttigieg leek begin 2020 hard op weg de verrassing te worden bij de Democraten toen hij de voorverkiezingen in Iowa won. Uiteindelijk zegde hij zijn steun toe aan Biden. Die steunbetuiging wordt nu terugbetaald met een kabinetspost – hoewel een vrij anonieme. Voor Buttigieg is het prima: zijn termijn als burgemeester van South Bend in de staat Indiana was afgelopen en dit wordt zijn eerste federale functie.

Minister van Binnenlandse Zaken – Deb Haaland (60)
Moet worden goedgekeurd door de Senaat: ja
Nog een vinkje op de diversiteitslijst: Haaland wordt de eerste inheemse Amerikaan als minister. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat over federaal land, waaronder ook indianenreservaten vallen. Haaland, nu nog Congreslid uit de staat New Mexico, was niet Bidens eerste keus voor de positie. Een online pressiecampagne van Hollywood-sterren brachten hem op andere gedachten.

Nationaal Veiligheidsadviseur – Jake Sullivan (44)Moet worden goedgekeurd door de Senaat: nee
Machtige raadsman heeft als taak buitenlandse dreigingen te volgen en de Situation Room te bemannen. Sullivan wordt door Democraten en Republikeinen gezien als wonderkind. Heeft drie diploma’s, aan Yale en Oxford. Werkte als topadviseur van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en later van vicepresident Biden. Wordt een van de jongste veiligheidsadviseurs ooit.

Directeur Nationale Inlichtingen – Avril Haines (51)
Moet worden goedgekeurd door de Senaat: ja
De baas van de overkoepelende inlichtingendiensten is een machtig figuur in Washington. Haines, opgeleid als advocaat, was eerder onderdirecteur bij de CIA en plaatsvervangend Veiligheidsadviseur in de Obama-jaren. Was toen voorstander van grootschalige inzet van drones om doelwitten te doden. Haines kan de eerste vrouw worden met zo’n hoge rank binnen de inlichtingendiensten.

Ambassadeur bij de Verenigde Naties – Linda Thomas-Greenfield (68)
Moet worden goedgekeurd door de Senaat: ja
Diplomaat die de afgelopen 35 jaar rond de wereld reisde. Wil zich hardmaken voor een sterkere Verenigde Naties – een flinke draai ten opzichte van de Trump-jaren. Afro-Amerikaans. Ze was ook HR-directeur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken; Biden hoopt dat de nominatie van Thomas-Greenfield de sfeer binnen dat ministerie kan verbeteren.

Klimaatgezant – John Kerry (76)

Moet worden goedgekeurd door de Senaat: nee
Verassend: een politiek zwaargewicht – voormalig minister van Buitenlandse Zaken (2013-2017) en in 2004 de Democratische presidentskandidaat – gaat aandacht vragen voor klimaatverandering. Het is afwachten hoeveel macht Kerry echt zal hebben, want het betreft een geheel nieuwe positie.

Stafchef – Ron Klain (59)Moet worden goedgekeurd door de Senaat: nee
De stafchef is achter de schermen een van de machtigste personen in het Witte Huis. Gaat over de agenda van de president en bepaalt wie hem wel en niet mogen spreken. Ron Klain kent de baan goed: was stafchef van vicepresident Al Gore en van veep Biden. Is een ultieme Washington insider, of zoals Donald Trump zou zeggen, onderdeel van het moeras. Tijdens de tweede termijn van Barack Obama was Klain het hoofd van de strijd tegen Ebola. Te midden van het coronavirus staat dat goed op zijn cv.

Minister van Energie – Jennifer Granholm (61)
Moet worden goedgekeurd door de Senaat: Ja
Granholm was jarenlang gouverneur van de staat Michigan, waar ze veel aandacht gaf aan duurzame energiebronnen. Mag als Bidens energieminister het land klaarmaken voor een groene revolutie. Was lid van het transitieteam van Barack Obama toen die in 2008 de presidentsverkiezingen won.

Minister van Veteranenzaken – Denis McDonough (51)Een goede vriend van Biden mag zich gaan inzetten voor Amerika’s gepensioneerde soldaten. McDonough werkte mee aan Barack Obama’s eerste presidentscampagne en zat acht jaar lang in het Witte Huis. Zijn machtigste positie: vier jaar lang stafchef van Obama. Is net als Biden katholiek. Hij kan de tweede veteranenminister ooit worden die zelf niet in het leger heeft gediend.

Minister van Onderwijs – Miguel Cardona (45)Cardona groeide op in een Spaanstalig gezin in de staat Connecticut en had het als kind zwaar op school. Hij besloot er wat aan te doen. Behaalde een bachelor, master en doctoraal in onderwijskunde – met als specialisme de vraag: hoe kunnen minderheden beter worden bereikt op school? Was de afgelopen jaren onderwijsbaas van Connecticut.

Minister van Handel – Gina Raimondo (49)

Raimondo, nu nog gouverneur van Rhode Island, zal gaan beslissen wat te doen met de handelsoorlogen die president Trump begon met rivalen als China. Links is niet al te blij met de keus: Raimondo lag vaak overhoop met de vakbonden.

Minister van Landbouw – Tom Vilsack (70)

Geen verrassingen hier. Vilsack, afkomstig uit de rurale staat Iowa, had de positie immers ook al acht jaar lang onder president Obama. Dat was voor sommige Afro-Amerikanen in de Democratische partij niet goed genoeg: zij hadden liever een keer een zwarte minister die opkomt voor de boeren.

Minister van Huisvesting – Marcia Fudge (68)

Congreslid uit Ohio behoort tot de linkerzijde van de partij. Fudge wil zich hardmaken voor meer betaalbare huisvesting en het terugdraaien van bezuinigingsbeleid van haar voorganger, Ben Carson. Was eerder burgemeester van een dorpje onder de rook van Cleveland.

Minister van Arbeid – Marty Walsh (53)

Senator Bernie Sanders maakte maar weinig kans op deze baan, ondanks zijn openlijke sollicitaties. Biden wist allang dat hij een goede vriend voor de positie wilde. Walsh, momenteel burgemeester van Boston, werkte lange tijd voor de vakbonden. Kampte op jongere leeftijd met een alcoholverslaving en is, net als Biden, overtuigd katholiek.