Ook ‘zijn’ hoge rechters helpen Trump niet

12 december 2020Leestijd: 3 minuten
Donald Trump. Foto: AFP

Ook het Hooggerechtshof is niet van plan de verkiezingsuitslag te veranderen. President Donald Trump weigert nog steeds om op te geven, maar wat doen zijn partijgenoten?

Het juridische gevecht van president Donald Trump om de verloren verkiezingen toch nog te winnen, kwam nooit echt lekker op gang. De rechtszaken in verschillende swing states werden een voor een door de rechter afgewezen. Keer op keer werden Trumps beweringen over massale fraude, bijvoorbeeld met poststemmen, door zijn eigen advocaten onderuit gehaald. Bondgenoten als Rudy Giuliani en Sidney Powell hielpen niet door met complottheorieën te strooien.

Lees ook van Koen Petersen: zal Trump ooit de winst van Biden erkennen?

Terwijl de president boze tweets blijft versturen over de uitslag, ging het verkiezingsproces door alsof er niets aan de hand is. Inmiddels zijn de uitslagen in alle vijftig staten gecertificeerd. De 538 kiesmannen komen op 14 december samen in de afzonderlijke staten om hun stem uit te brengen. Joe Biden krijgt dan de steun van de 306 kiesmannen die hij op 3 november verzamelde.

Hooggerechtshof zegt ‘nee’

Deze week werd nog een allerlaatste poging gedaan om de uitslag aan te vechten: een rechtszaak die werd aangespannen door Ken Paxton, de procureur-generaal van de staat Texas. Volgens Paxton hadden de swing states Michigan, Pennsylvania, Georgia en Wisconsin de regels rond poststemmen niet zomaar mogen versoepelen. Daardoor zouden de resultaten nu ongeldig zijn. Paxton eist van het Hooggerechtshof dat de kiesmannen in deze staten (Biden won alle vier) niet mogen meedoen volgende week.

De procureur-generaals reageerden fel op de ongekende juridische stap van hun collega. De rechtszaak is gebaseerd op een ‘surreële alternatieve werkelijkheid’, aldus Josh Shapiro in Pennsylvania. Een pr-stunt, aldus de justitiebaas van Georgia.

Het Hooggerechtshof, met zijn conservatieve meerderheid, verklaarde de zaak vrijdag 11 december nietig: Texas heeft het recht niet om zich in het beleid van andere staten te mengen. Daarmee komt een eind aan de mogelijkheden voor team-Trump om de verkiezingen juridisch aan te vechten.

President Trump, een notoir slechte verliezer, reageerde niet goed op het nieuws. Een kerstreceptie in het Witte Huis sloeg hij over en in plaats daarvan deelde hij op Twitter zijn ongenoegen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nooit opgeven

Is Trump nu van plan zijn verlies toe te geven? Ga er maar niet vanuit, aldus een van zijn adviseurs. In de Amerikaanse geschiedenis gaven presidentskandidaten hun verlies uiteindelijk altijd toe. Meestal werd die politicus daarna snel afgeserveerd door de partij: denk aan Hillary Clinton in 2016 of Bob Dole in 1996.

Wellicht denkt Trump een uitzondering op die regel te kunnen worden door nooit zijn verlies toe te geven, en in plaats daarvan te blijven praten over mogelijke fraude van de Democraten.

Vooralsnog houdt hij zo de grip op zijn partij in Washington. Veel Republikeinen durven niet te zeggen dat Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Nadat Trump druk zette op partijgenoten in de Texas-zaak, kwamen meer dan honderd Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en officials in achttien (Republikeinse) staten naar buiten met een steunbetuiging. Bovendien wist Trump met de ‘fraude-campagne’ ook zijn achterban in het land te behouden. Inmiddels zegt 65 procent van Republikeinse kiezers de uitslag van de verkiezingen in twijfel te trekken.

Republikeinen op tweesprong

Dat zou allemaal kunnen veranderen als Joe Biden eenmaal president is, maar misschien ook niet. Trump overweegt volgens diverse Amerikaanse media om binnenkort aan te kondigen dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen in 2024 – misschien doet hij dat zelfs op de dag van Bidens inauguratie.

Met de verkiezingen en de juridische nasleep achter de rug – en 2024 al in het verschiet, is de tijd gekomen voor Republikeinse tegenstrevers om een besluit te nemen: laten ze Trump de partij ook de komende jaren domineren? Of gaan ze eindelijk de strijd met hem aan? Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, zette een stap in die tweede richting: deze week feliciteerde hij Joe Biden eindelijk met zijn overwinning.