President Trump besmet met coronavirus, wat zijn de risico’s?

02 oktober 2020Leestijd: 4 minuten
De Amerikaanse president Donald Trump met mondkapje. Foto: ANP

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania Trump zijn besmet met het coronavirus. De president maakte via Twitter bekend het virus te hebben. Hij testte positief in de nacht van donderdag op vrijdag, nadat een naaste medewerker donderdag besmet was gebleken. Trumps besmetting is een nieuwe schok in de race om het presidentschap, maar zal pas gevolgen krijgen als Trump serieus ziek wordt.

In de tweet schrijft Trump samen met zijn vrouw de ziekte te doorstaan. Zij zitten in quarantaine in het Witte Huis. Trump zegt dat hun herstel per direct begint. Sean Conley, de arts van Trump, schreef in een verklaring dat Trump en de First Lady zich momenteel goed voelen en dat hij verwacht dat Trump ‘zonder onderbreking’ zijn taken kan blijven uitvoeren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Sterker dan ze zijn

Kracht uitstralen en ziekte verbergen: talloze Amerikaanse presidenten zijn er bekend mee. Het bekendste voorbeeld is de langstzittende president in de Amerikaanse geschiedenis, Franklin Roosevelt. Hij ontwikkelde polio op 39-jarige leeftijd, maar leerde zichzelf aan korte stukken te lopen. Op campagnetour en tijdens zijn presidentschap hield hij de ziekte verborgen: niemand mocht hem in zijn rolstoel zien.

 

John Kennedy had diverse lichamelijke klachten die hij verborgen hield voor het Amerikaanse publiek. Hij wilde jong en vitaal overkomen, al had hij chronische rugklachten waarvoor hij vele keren is geopereerd. Ook had hij maag- en darmklachten.

 

In 1955 kreeg toenmalig president Dwight Eisenhower een hartaanval. Hij herstelde daarvan, maar kreeg het dringende advies niet voor een tweede ambtstermijn te gaan wegens zijn slechte hart. Eisenhower negeerde het advies en won. Tijdens zijn tweede termijn kreeg hij een beroerte, maar herstelde ook daarvan.

Enkele uren voordat Trump positief testte, zei hij nog dat ‘het einde van de pandemie in zicht is’. Trump bagatelliseert het coronavirus sinds de pandemie in maart uitbrak. Ook wees hij geregeld op onbewezen behandelmethoden, zoals het injecteren van bleekmiddel of het gebruik van hydroxychloroquine en uv-licht. De Verenigde Staten hebben sinds het begin van de coronapandemie liefst 7,3 miljoen besmettingen geteld. Ruim 207.000 Amerikanen stierven door het virus.

Nieuwe schok in verkiezingsrace

De besmetting van de president is de derde grote schok in de race om het Amerikaanse presidentschap na de dood van opperrechter Ruth Bader Ginsburg en de onthulling door The New York Times van Trumps belastingaangiften. Trump kan nu niet meer fysiek campagne voeren, wat voor hem zeer belangrijk is. De president leeft op van het ontmoeten van supporters en de grote menigten die op zijn toespraken afkomen. Vrijdag wilde hij in de belangrijke staat Florida campagne voeren.

Trumps tegenstrever, Democraat Joe Biden, zal spoedig worden getest op het coronavirus. Biden debatteerde dinsdagnacht met Trump. Daarbij is ruim anderhalve meter afstand gehouden tussen de spreekgestoeltes. Het volgende debat is op 15 oktober. Trump kan daarbij aanwezig zijn als hij de komende periode geen symptomen ontwikkelt.

Ook vicepresident Mike Pence zal vermoedelijk een coronatest ondergaan. Pence debatteert volgende week woensdag met de Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris. Pence wenste de president en zijn vrouw via Twitter beterschap:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Serieus obstakel voor campagne

De besmetting van Trump kan zijn verkiezingscampagne serieus hinderen, maar de vraag is in welke mate. Trump staat in de peilingen al geruime tijd met zo’n 6 procent achter op Joe Biden. Als Trump snel herstelt, kan hij vanaf het volgende debat weer voluit campagne voeren. Hij heeft dan tweeënhalve week de tijd tot de stembussen op 3 november sluiten.

Bij serieuze ziekte of overlijden ontstaan grotere gevolgen. Allereerst voor zijn presidentschap: in het 25ste amendement van de Grondwet is geregeld dat Trump zelf, tijdelijk, afstand kan doen van het presidentschap. Vicepresident Pence neemt zijn taken dan waar. Ook kan Pence en een meerderheid van Trumps kabinet besluiten het amendement in werking te stellen als zij Trump niet meer in staat achten zijn ambt uit te voeren.

Chaotisch scenario pas bij overlijden

Voor Trumps mogelijke herverkiezing heeft serieuze ziekte of sterven ook gevolgen. De verkiezingen zullen niet worden uitgesteld, daarvoor is een grondwetswijziging nodig die politiek niet haalbaar is. Als Trump vóór de verkiezingen sterft, kan hij op het stembiljet blijven staan, maar logischer is dat de Republikeinen hem vervangen door vicepresident Pence.

Het meest chaotische scenario ontvouwt zich bij winst voor Trump, maar zijn overlijden voor de inauguratie op 20 januari. Zo is zijn precieze sterfdatum van grote invloed, omdat het Amerikaanse kiescollege officieel de president kiest op basis van de uitslag van 3 november. Zeer waarschijnlijk ontvouwt zich in dit scenario een gerechtelijk gevecht waarvan een duidelijke uitslag niet is te voorspellen.