Premium Lock Onrust in Kirgizië: nog meer kopzorgen voor Poetin

10 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Een demonstratie in Kirigizië

Politieke onrust in Kirgizië: in deze wankele Centraal-Aziatische democratie niet uitzonderlijk, maar voor de Russische president Vladimir Poetin betekent het een nieuw hoofdpijndossier. En dat in een tijd waarin ook de aanhoudende protesten in Wit-Rusland en de Armeens-Azerbeidzjaanse strijd om Nagorno-Karabach zijn aandacht opeisen. Is Ruslands macht in de voormalige Sovjet-regio tanende?

Politieke chaos in Kirgizië

Een ongeldig verklaarde verkiezingsuitslag, afgetreden politici, een uit de gevangenis bevrijde oud-president en drie oppositiegroepen die de macht claimen: de politieke chaos in Kirgizië is compleet. De onrust begon naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van zondag 4 oktober, die zouden zijn gewonnen door twee pro-Russische partijen – waarvan één gelieerd aan president Sooronbai Jeenbekov.

Bij de verkiezingen zou echter sprake zijn geweest van grootschalige stembusfraude, tot woede van de bevolking. Bestormingen van het parlement en grootschalige betogingen in de Kirgizische hoofdstad Bishkek leidden tot het aftreden van de Kirgizische premier en het nietig verklaren van de verkiezingsuitslag. Ook de positie van de president wankelt, waarmee hij de derde Kirgizische president in vijftien jaar tijd kan worden die moet aftreden na een grootschalige volksopstand. Jeenbekov zegt af te treden zodra er een nieuwe regering is benoemd. Daarnaast kondigde hij de noodtoestand in het land af.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Invloedstrijd in Centraal-Azië

Op de achtergrond speelt een voor de buitenwereld interessantere strijd. Waar Rusland eerder Oekraïne en, sinds het begin van de grootschalige betogingen tegen president Alexander Loekasjenko, Wit-Rusland uit de invloedssfeer van de EU probeert te houden, is het land in Centraal-Azië met China en in mindere mate Turkije verwikkeld in een invloedstrijd. Een pro-Russische president in Kirgizië die wankelt in zijn zetel komt daarmee voor Moskou bijzonder ongelegen.

Kirgizië is namelijk een van de vijf landen die, naast Rusland, zijn aangesloten bij de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie (CSTO), die wordt gezien als het Euraziatische equivalent van de NAVO. Vanuit die organisatie zegde Rusland al toe te willen bemiddelen in het Kirgizische conflict. Daarnaast is Kirgizië voor Rusland van aanzienlijk geostrategisch belang. Kirgizië is afnemer van Russisch gas en Russische infrastructuur en er bevindt zich een grote Russische militaire basis in Kirgizië, dicht bij de grens met China. Het land is daarmee een belangrijke spil in Ruslands Centraal-Azië-strategie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw