Nederlands onderzoek: Chinese staatsbedrijven kopen in het geheim Europese bedrijven

01 oktober 2020Leestijd: 2 minuten
De Chinese President Xi Jinping - ANP

De Chinese staat verbergt betrokkenheid bij overnames van bedrijven in Europa. Dat valt op te maken uit onderzoek van het Nederlandse dataplatform Dattena waarover de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op de voorpagina bericht. Van 650 Chinese overnames in Europa sinds 2011, meldt Datenna, komt 40 procent op het conto van Chinese staatsbedrijven onder controle van de Communistische Partij, schrijft Jelte Wiersma.

De Communistische Partij onder leiding van Xi Jinping probeert al jaren strategische westerse bedrijven te kopen dan wel kennis te stelen. De Verenigde Staten zijn daar alert op en hebben juridische instrumenten om Xi en zijn communistische kornuiten te weren. Europa is tot nog toe veel naïever, al werkt de Europese Unie wel aan wetten om te voorkomen dat niet-Europese (staats-)bedrijven strategische ondernemingen en kennis in handen krijgen.

Elsevier Weekblad maakte eerder dit coververhaal over China: Waarom ook Europa Xi Jinpings Rijk van het Kwaad moet werenCover Elsevier Weekblad editie 9 2019

Dattena doorzocht met slimme software miljoenen documenten. Het ontdekte dat Chinese staatsbedrijven dan wel bedrijven onder controle van de Chinese staat verborgen overnames doen in Europa. Door Europese bedrijven te kopen via Europese dochterbedrijven, via ingewikkelde aandeelhoudersstructuren en vele juridische lagen, wordt het zicht onttrokken op de werkelijke overnemer: de Chinese staat, ofwel de Communistische Partij.

Het Eindhovense Datenna is opgericht door Jaap van Etten. Hij was jarenlang diplomaat in China. Datenna is gespecialiseerd in China en levert dataplatformen aan overheden en bedrijfsleven voor toepassingen als investment screening en exportcontroles.

Zie hier de kaart van Europa met door China (staats-)bedrijven opgekochte bedrijven