Vooral links Amerika is bezorgd over ‘postcrisis’ rond verkiezingen

19 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Foto: AP

Het Amerikaanse postbedrijf waarschuwt voor chaotische verkiezingen – en Democraten geven president Donald Trump de schuld. Vier vragen over de ‘postcrisis’.

1. Wat is er aan de hand?

De US Postal Service, het nationale postbedrijf, verkeert al jaren in financiële moeilijkheden. De coronacrisis maakt de zaken er niet beter op. Het afgelopen kwartaal werd een verlies genoteerd van 2,2 miljard dollar. Dankzij een staatslening van 10 miljard dollar is er geen direct gevaar voor het bedrijf, maar de vooruitzichten op de lange termijn zijn slecht. De nieuwe baas, de Republikeinse zakenman Louis DeJoy, voerde daarom onlangs bezuinigingen door, zoals een verbod op overwerk. In sommige gevallen kan het daardoor langer duren voor de post wordt bezorgd.

Meer lezen over de verkiezingscampagne? Deze kiezers zijn hartstikke tevreden met Trump

2. Wat heeft dat te maken met de verkiezingen?

Door COVID-19 verwacht US Postal veel meer stembiljetten per post te verwerken dan bij voorgaande verkiezingen. Afgelopen week stuurde het postbedrijf een waarschuwing naar bijna alle Amerikaanse staten: er zou niet genoeg tijd zijn ingebouwd in de regels rond het stemmen. Kiezers moeten een stembiljet aanvragen, wachten op de post, en het ingevulde formulier weer opsturen. Als de deadlines te krap zijn, zouden stembiljetten te laat kunnen binnenkomen en worden afgekeurd.

3. Wie is daarvoor verantwoordelijk?

Sommige Democraten zien een complot. Trump en DeJoy zouden het moeilijker willen maken om te stemmen per post. De president noemt dat een fraudegevoelig proces en zijn kiezers komen waarschijnlijk ‘gewoon’ naar de fysieke stembus.

Er verschenen de afgelopen dagen berichten in de media die die theorie zouden bevestigen: zo werd een groot aantal sorteermachines in postkantoren weggehaald. Ook meldde een inwoner uit Oregon dat zijn brievenbus werd meegenomen. Daar kon maar één reden voor zijn: Trump wil de verkiezingen stelen!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Republikeinen zeggen dat de kwestie zwaar wordt overdreven. De waarschuwingsbrieven waren verstuurd voordat DeJoy was aangesteld en lijken een goedbedoelde oproep aan wetgevers om de regels rond stemmen op te rekken. In mei bracht het postbedrijf eenzelfde waarschuwing naar buiten, maar klaarblijkelijk is er niet geluisterd.

Het verplaatsen van sorteermachines is volgens een woordvoerder van de post ‘een routinemaatregel’ omdat op veel plekken ‘het aantal verstuurde brieven is afgenomen’. En die weggehaalde brievenbussen? Die waren verouderd en zijn vervangen door nieuwe exemplaren.

Luister ook naar de podcast Holland Amerika Lijn van Elsevier Weekblad over waarom de uitslag van de verkiezingen zomaar een paar dagen (of weken) op zich kan laten wachten:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. En nu?

Met minder dan drie maanden tot de verkiezingen is de US Postal Service, tot voor kort een van de minst controversiële instituten van Amerika, een politieke speelbal geworden.

Meer over de Amerikaanse verkiezingen

Bidens balanceeract: niet te ver naar links

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft de vakantie afgebroken. Volgende week wordt er gestemd over een wet die nog eens 25 miljard dollar staatssteun verleent aan de post. Ook is er een hoorzitting met DeJoy. Links Amerika ziet hem inmiddels als de vijand. De afgelopen dagen werd er gedemonstreerd voor zijn huizen in Washington en Greensboro, North Carolina.

Een oud-voorzitter van US Postal probeert mensen gerust te stellen in The New York Times: het bedrijf kan de tientallen miljoenen stuks ‘verkiezingspost’ makkelijk aan. Op een doodnormale dag worden 500 miljoen brieven verwerkt. ‘Iedereen zou kalm moeten blijven,’ adviseert ze.

President Donald Trump doet de bezwaren van de Democraten af als onzin: als protesteren met duizenden tegelijk geen probleem was, is fysiek stemmen op een stembureau dat ook niet, meent hij:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."