Plunderingen en brandstichtingen: opnieuw anarchie in Amerikaanse steden

12 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
In het centrum van Chicago werden talloze winkels geplunderd door een boze menigte. Foto: TNS via ZUMA Wire

De ‘protestzomer’ in de Verenigde Staten is nog steeds niet voorbij. Afgelopen dagen liepen demonstraties in Portland en Chicago flink uit de hand. Vier vragen over het geweld en de politieke gevolgen.

1. Waar gaat het los?

Opnieuw in Portland, een stad in de noordwestelijke staat Oregon. Demonstraties die begonnen na de dood van George Floyd door een agent in Minneapolis, woeden al maandenlang in het centrum van de zeer progressieve stad. De voorgaande weken liepen de spanningen vooral hoog op tussen demonstranten en federale troepen. Nadat die door president Trump uit de stad werden weggehaald, richtten de demonstranten hun woede weer op de lokale politie.

Meer van Emile Kossen over dit onderwerp: De onderbelichte, radicale doelen van Black Lives Matter

Die agressie uit zich in allerlei vormen. Demonstranten gooien spijkers op straat om politieauto’s lek te laten rijden, schijnen laserstralen in de ogen van agenten en werpen stenen naar hen. Soms gaat de boze menigte nog verder. Afgelopen weekeinde barricadeerden zo’n driehonderd demonstranten een gebouw van de politievakbond en staken dat daarna in brand. Hetgeen leidde tot geschokte reacties. ‘Als je een gebouw in de fik zet en bewust mensen in dat gebouw opsluit, ben je niet aan het demonstreren, maar ben je bezig met een poging tot moord,’ zei burgemeester Ted Wheeler.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Is dat de enige stad met problemen?

Nee, ook Chicago is aan de beurt. Zondagavond en maandagmorgen werd de bekendste winkelstraat van de stad, de magnificent mile, geplunderd door een rondrennende menigte. De aanleiding zou een schietpartij zijn geweest tussen een agent en een gewapende man, waarna vele honderden mensen op de plek afkwamen, ramen insloegen en ervandoor gingen met koopwaar.

De bizarre beelden zijn volgens burgemeester Lori Lightfoot ‘totaal onacceptabel’. Meer dan honderd mensen werden gearresteerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Hoe reageren activisten?

De autoriteiten mogen dan wel geschokt zijn door het geweld, sommige leiders van de demonstraties vergoelijken het. ‘Geweld van de staat leidt tot verzet van de mensen die daardoor zijn getraumatiseerd,’ zo probeert de zwarte activist Damon Williams de rellen in Chicago te verklaren. De lokale afdeling van Black Lives Matter bekritiseerde niet de vandalen, maar burgemeester Lightfoot: door haar zouden de ‘zwarte gemeenschappen geen alternatieven hebben om gerechtigheid te bereiken’.

De linkse actiegroep United Working Families deed er nog een schepje bovenop met een tweet waarin wordt gesteld dat ‘miljardairs geen ramen hoeven in te slaan om te plunderen’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. Wat doet Trump?

De president denkt de protestgolf te kunnen gebruiken voor politiek gewin. De beelden bevestigen zijn bewering dat (de vaak door linkse politici geleide) Amerikaanse steden wetteloze plekken zijn die worden overlopen door criminelen. Over Portland tweette hij dat de burgemeester en gouverneur de inwoners van de stad ‘in gevaar brengen’ door bij de rellen niet harder in te grijpen. ‘De Nationale Garde staat klaar.’

Burgemeester Wheeler, een Democraat die na druk van activisten beloofde 12 miljoen dollar te bezuinigen op de politie, vreest dat de demonstranten met hun gedrag Trump een dienst bewijzen . ‘Dit wordt videomateriaal in landelijke reclamespotjes die Donald Trump tijdens de campagne zullen helpen,’ voorspelt hij.