Zou conservatief South Dakota Trump ooit laten vallen?

29 juli 2020Leestijd: 4 minuten
Trump bezocht op '4th of July' Mount Rushmore. Foto: AFP

Het is een vrij onmogelijke taak om Trumps aanhangers in een staat als South Dakota te overtuigen tegen de president te stemmen, weet ook columnist Roberta N. Haar. Maar de groep anti-Trump-Republikeinen groeit, ook in conservatieve delen van Amerika.

For English, click here

De lezers van deze column weten dat mijn Amerikaanse thuisstaat South Dakota is, bekend van Mount Rushmore. Het toeval wil dat president Donald Trump juist daar op Onafhankelijkheidsdag een provocerende speech gaf. Zeker, Trumps bezoek aan mijn geliefde staat vraagt om reflectie van mijn zijde, maar ik vond het lastig om de goede balans van ideeën te vinden.

Ik ken mensen die bij zijn speech aanwezig waren. Het was niet meer dan een campagne-evenement dat zonder schroom gebruikmaakte van iconische Amerikaanse beelden. Culturele en raciale verschillen werden uitvergroot voor persoonlijke politieke winst. Daardoor vroeg ik me af: wat moet er gebeuren voordat mijn mede-inwoners van de conservatieve staat South Dakota, Trump en zijn chauvinistisch-racistische trucs om herkozen te worden, zouden afwijzen?

Aanval op de controlerende macht

Sinds Republikeinen in de Senaat president Trump vrijspraken in het impeachment-proces, is hij los. Hij probeert instituten te negeren of ontmantelen die het Amerikaanse federale systeem zouden moeten controleren. In april en mei ontsloeg Trump de inspecteur-generaals van vijf ministeries, van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot Defensie, Inlichtingen, Zorg en Transport. De inspecteur-generaals zijn de interne waakhonden van de federale overheid. Het is hun taak om de ministeries en de uitvoerende bureaucratie in de gaten te houden.

Onlangs liet Trump zien dat hij geen respect heeft voor de Amerikaanse rechtsstaat. Hij negeerde de uitkomst van een jury in de rechtbank omdat een vriend van hem, Roger Stone, werd veroordeeld. De studenten in mijn les ‘Introduction the Political Science’ weten dat in een rechtsstaat geen plek voor vriendjespolitiek is bij het toepassen van de wet.

Ook duidelijk is dat Trump weinig waarde hecht aan historische waarheid. John Bolton, Trumps derde Veiligheidsadviseur, schrijft in The Room Where it Happened vernietigend over Trumps gewoonte om historische feiten te verdraaien en te vermengen met kwaadaardigheid en wraakzucht als hij zich oneerlijk behandeld voelt.

Trumps nadruk op persoonlijke wrok heeft de cultuur van het Witte Huis doordrongen. Vergelijkbaar met onthullingen in Bob Woodwards boek Fear, schrijft Bolton over de chaos en het achterbakse gedrag in het Witte Huis – met een grote rol voor het personeel van de First Lady. Bolton citeert minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die de krankzinnigheid en het egocentrisme in de regering beschrijft als ‘de show van Donald, Ivanka en Jared’.

Republikeinse kritiek op Trump

Bolton is niet zomaar een Trump-criticus. Zoals ik in juni 2018 schreef, zijn Republikeinse wortels zijn diep. Hij was vaak te zien op Fox News en een lieveling van de haviken onder de Republikeinen. Veel van Boltons kritiek over Trumps buitenlandbeleid is typerend voor de diepe zorgen binnen de Republikeinse partij. Dat geldt zeker voor Boltons klachten over hoe Trump Amerika’s bondgenoten versmaad, terwijl hij dictators met anti-Amerikaanse belangen probeert te vleien.

Als Boltons stem wordt toegevoegd aan de lijst met ontevreden conservatieven is het niet langer onmogelijk dat binnen de Republikeinse partij een brede anti-Trump-beweging de kop opsteekt tussen nu en november.

Zo is er het Lincoln-project: een super PAC opgericht door never Trumpers en geleid door George Conway (de man van Trump-adviseur Kellyanne Conway). Een groep genaamd ’43 Alumni for Biden’ bestaat uit voormalige medewerkers van George W. Bush (de 43ste president) die geld ophalen voor Joe Biden. The Right Side PAC heeft als doel om ontevreden Republikeinse kiezers te bereiken. De groep Republican Voters Against Trump startte een reclamecampagne tegen de president ter waarde van tien miljoen dollar. En dan zijn er nog oud-medewerkers van Mitt Romneys campagne in 2012, die nu Bidens campagne bijstaan. Veel van de anti-Trump Republikeinen richten zich op ontevreden Republikeinse kiezers in swing states als Wisconsin en Florida.

Ja, zelfs in South Dakota

Bij Mount Rushmore waren er genoeg mensen die het grove populisme omarmden. De aanwezigen gaven Trump de adoratie waarbij hij gedijt. Maar anderen zijn bereid zich te verzetten tegen Trump en de richting waarin hij de Republikeinse partij duwt. In de woorden van Jack Weck, een levenslange Republikein in South Dakota: ‘We voelden dat het noodzakelijk was om een statement te maken. Joe Biden is een redelijke man. Hij heeft decennialange ervaring in regeren. Hij is stabiel, oprecht en duidelijk. Als je de laatste vier jaar van het presidentschap bekijkt, zie je geen enkele van die eigenschappen.’

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Trump zegt vaak dat hij winnaars waardeert. Maar sinds hij het hoofd van de partij is geworden, is er electoraal alleen maar verloren. Een verlies in november kan zo groot uitpakken dat een Democratische meerderheid in de Senaat steeds meer tot de mogelijkheden behoort.

Natuurlijk, het is een beetje als de taak van Sisyphus om de aanwezigen bij de Mount Rushmore-speech ervan te overtuigen dat stemmen op Trump een stem is tegen hun eigen belang. En zelfs tegen de belangen van diegenen die al lange tijd geregistreerd staan als Republikein. Maar in 2016 won Trump met slechts een paar stemmen verschil in het kiescollege. Republikeinen die hem het Witte Huis willen zien verlaten, hoeven maar een klein aantal kiezers over te halen in een handvol swing states. En met Trumps egoïstische, bedrieglijke en naïeve leiderschap, lijken de vooruitzichten daarop steeds beter te worden.