Amerikaanse ambassadeur verwijt kabinet anti-amerikanisme

06 juli 2020Leestijd: 1 minuut
Pete Hoekstra. Foto: Guido Benschop.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra (66) zegt in een interview met Elsevier Weekblad dat het kabinet-Rutte schade toebrengt aan de NAVO en de militaire relatie met de Verenigde Staten ondermijnt.

Een recent rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) weerspiegelt volgens ambassadeur Pete Hoekstra de opvatting in regeringskringen dat Nederland niet langer op de Amerikanen kan vertrouwen.

AIV-rapport: Nederland moet op Europese defensie vertrouwen

Het AIV-rapport stelt dat Nederland op Europese defensie moet vertrouwen, in plaats van op het bondgenootschap met de Verenigde Staten. Hoekstra beschouwt het als een teken van anti-amerikanisme, zegt hij tegen Elsevier Weekblad.

De ambassadeur – die tot de vertrouwelingen van president Donald Trump behoort – zegt verder dat premier Mark Rutte (VVD) in het Witte Huis wel plechtige beloften heeft gedaan, maar verder ‘geen concrete stappen zet’ om zijn woorden waar te maken.

Lees het volledige interview met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra: ‘We waarschuwen niet. We dreigen niet. Maar we voelen ons niet meer welkom’ 

Ambassadeur Pete Hoekstra op Vliegbasis Volkel. Foto: Omar Cardentey, US Embassy The Hague.