President Trump beleeft beste week in jaren

06 februari 2020Leestijd: 3 minuten
President Trump lacht, samen met minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Foto: EPA

Impeachment achter de rug, een slimme State of the Union-toespraak en een bende bij de Democraten: president Donald Trump start het verkiezingsjaar voortvarend.

Het gebeurt niet vaak dat alles meezit in het Washingtonse leven van Donald Trump. Maar deze week stapelde het goede nieuws zich op voor de president. Dat kwam op een fijn moment: in de eerste week van het verkiezingsseizoen waarin zal worden besloten over zijn herverkiezing.

Niet dat iemand er écht over twijfelde, maar woensdag werd het officieel: president Trump mag ten minste tot de komende verkiezingen in het Witte Huis blijven. Een stemming over de twee beschuldigingen aan het adres van Trump – dat hij zijn macht als president heeft gebruikt voor eigen belang en dat hij het Congres heeft gedwarsboomd bij hun onderzoek ernaar – was snel klaar: beide claims werden verworpen.

Na een maandenlang proces hebben de Democraten welgeteld één Republikeinse Senator weten te overtuigen om voor de afzetting van president Trump te stemmen – Mitt Romney. Dat is ondanks smeekbedes van onder andere Afgevaardigde Adam Schiff, die Republikeinen tijdens zijn slotbetoog vroeg: ‘Is er niemand bij jullie die durft te zeggen: “Genoeg is genoeg”?

Uiteindelijk gaf een handvol Republikeinen toe dat Trumps gedrag inzake Oekraïne niet fraai was – maar dat het niet ernstig genoeg was voor afzetting. Verwacht dat de president de komende dagen zijn overwinning zal uitbuiten. Misschien kan hij dat wel met succes doen tot aan de verkiezingen in november.

Nog eens vier jaar?

Terwijl de Democraten er alles aan probeerden te doen om Trumps gedrag te veroordelen, moesten ze dinsdag rustig gaan zitten bij de jaarlijkse State of the Union. Trump gebruikte het moment als campagnespeech – door te hameren op de economische vooruitgang van de afgelopen jaren en de aanzienlijke afname van illegale immigranten. Ook blikte hij terug op het doden van de Iraanse generaal Soleimani.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Steeds meer Amerikanen voelen de vooruitgang, blijkt uit onderzoek van Gallup. Zij vroegen Amerikanen naar hoe tevreden ze zijn en de afgelopen drie jaar zijn ze positiever geworden over onder meer de economie, veiligheid, rassenrelaties en het leger. Bovendien kroop Trumps rapportcijfer de afgelopen weken omhoog, tot het hoogste punt in zijn presidentschap.

De State of the Union kon dus niet plaatshebben op een beter moment. Republikeinse Congresleden staan als een blok achter de president en vierden al een feestje. Tijdens de speech begonnen ze zelfs te scanderen: ‘Four more years.’

Lees ook dit profiel van de Democratische kanshebber Pete Buttigieg: stem van nieuwe leidersgeneratie

Bende in Iowa

Dat is voorbarig, al is het maar omdat de Democraten überhaupt nog een kandidaat moeten kiezen om het tegen Trump op te nemen. Maar ook daarbij kwam er goed nieuws voor Trump. De bende van de Democraten in Iowa – waar de officiële uitslagen dagen op zich lieten wachten – leidde tot hoon van rechts. De veelgehoorde reactie: links wil graag de Verenigde Staten fundamenteel anders gaan besturen, maar ze kunnen niet eens een voorverkiezing met minder dan 200.000 kiezers organiseren. Pijnlijk.

De uitslag hint op een lange strijd tussen de progressieve zijde van de partij,  geleid door Bernie Sanders, en de gematigde kant – in Iowa vertegenwoordigd door Pete Buttigieg. En dus niet Joe Biden, de oud-vicepresident waar Trump achter de schermen zich het meeste zorgen over maakte.

Trump had het scenario zelf niet beter kunnen schrijven. Deze week is hij de ongenaakbare ster van de reality-show die Washington heet.

Bekijk ook de vlog van Emile Kossen: verkiezingen in Iowa lopen uit op chaos