Trump is ‘impeached’… en nu?

19 december 2019Leestijd: 3 minuten
De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer kijkt naar een tv met daarop de impeachment-stemming. Foto: AFP

Een historisch moment: president Donald Trump is door het Huis van Afgevaardigden impeached. Wat zijn de volgende stappen?

Ondanks een dag vol gepassioneerde speeches van Congresleden ging de stemming woensdagavond over impeachment zoals maanden geleden al werd voorspeld. 230 van de 233 Democraten in het Huis van Afgevaardigden stemden voor de afzetting van president Donald Trump. Ze beschuldigen hem van machtsmisbruik in zijn omgang met Oekraïne en van obstructie van de rechtsgang. 195 van de 197 Republikeinen stemden tegen.

Daarmee werd geschiedenis geschreven: Trump is de derde president in de geschiedenis die is impeached, een twijfelachtige eer. Eerder kregen Andrew Johnson (1865-1869) en Bill Clinton (1993-2001) die tegenslag te verwerken. Richard Nixon stapte op net voordat het Congres een impeachment-zaak startte.

En nu?

Dit is niet het einde van het verhaal. De Senaat moet zich buigen over de kwestie en doet dat in de vorm van een soort rechtsgang waar voor- en tegenstanders hun zaak bepleiten. Naar verwachting begint het proces in de week van 6 januari.

Het is aan Mitch McConnell, de Republikeinse voorzitter in de Senaat en een uitgesproken verdediger van Trump, om de procedure vorm te geven. Hij heeft eerder gezegd ongeveer twee weken aan het proces te willen besteden. Dat zou snel genoeg zijn om niet in de knoop te komen met de voorverkiezingen van de Democraten, die in februari beginnen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wie komt getuigen?

Het ligt politiek gevoelig wie er precies komt spreken. Sowieso komen rapporteurs van het Huis van Afgevaardigden langs in de Senaat om hun bevindingen te presenteren en te vertellen waarom de president zou moeten worden afgezet. Daarna mogen advocaten van Trump het tegendeel bewijzen.

De Senaat kan per meerderheid bepalen wie er wordt opgeroepen als getuige, maar van samenwerking tussen de partijen is in het hypergepolariseerde Washington geen enkele sprake.

Democratische Senatoren willen dat hoofdrolspelers als Rudy Giuliani – die een schaduwdiplomatie opzette in Oekraïne met goedkeuring van Trump – en John Bolton, de voormalige Veiligheidsadviseur, komen getuigen. Een groepje Republikeinen wil horen van oud-vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden. Het zou goed kunnen dat geen van de beide groepen zijn zin krijgt.

Twijfels over eerlijk proces

Trump lijkt ervan uit te gaan dat de Senaat hem een stuk vriendelijker zal behandelen dan het Huis van Afgevaardigden. Opmerkingen van de invloedrijke senator Lindsay Graham bevestigen dat. ‘Ik heb geen getuigen nodig,’ aldus de pro-Trumper. ‘Ik probeer een duidelijk signaal af te geven dat ik al heb besloten wat ik ga stemmen. Ik ga niet doen alsof ik een objectief jurylid ben.’

Twijfelachtige eer: Andrew Johnson, Richard Nixon, Bill Clinton en Donald Trump.

Dat leidt tot frustratie bij de Democraten. Hun leider in de Senaat, Chuck Schumer, vroeg zich donderdag schertsend af: ‘Is de verdediging van de president zo zwak dat niemand van zijn mannen hem kan verdedigen onder ede?’

Uiteindelijk zal het tot een stemming komen. Pas als tweederde meerderheid voor stemt, wordt een president daadwerkelijk afgezet. De kans dat Trump het Witte Huis na het proces moet verlaten, is uiterst klein. Maar die asterisk achter zijn naam – als derde Amerikaanse president die werd impeached ­–  die raakt hij nooit meer kwijt.

Meld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.