Raketten op Israël na dood kopstuk Islamitische Jihad

12 november 2019Leestijd: 3 minuten
Het huis van Islamitische Jihad commandant Al-Atta. Foto: EPA

Met een gerichte raketaanval heeft Israël maandagnacht een kopstuk gedood van de terreurgroep Islamitische Jihad. Baha Abu al-Atta kwam om door een bombardement op zijn huis in de Gazastrook. In reactie hierop zijn vanuit de Gazastrook zo’n zeventig raketten op Israël afgevuurd.

Wie is Baha Abu al-Atta?

Volgens het Israëlische leger is Al-Atta verantwoordelijk voor de militaire activiteiten van de Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook. Hij zou honderden aanvallen hebben gepland als commandant van de terreurgroep. Zo zou Al-Atta het brein zijn achter de aanvallen op de Israëlische grensstad Sderot, begin november en in augustus. Ook zou hij bezig zijn geweest een nieuwe aanval op Israël op te zetten. Die aanval zou volgens inlichtingsdiensten niet lang op zich hebben laten wachten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Als commandant van de Islamitische Jihad opereerde Al-Atta onafhankelijk van Hamas, de belangrijkste terreurgroep in de Gazastrook. Zo besloot Al-Atta geregeld zonder toestemming van Hamas Israël te laten beschieten. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde Al-Atta een ‘tikkende tijdbom’. Bij het bombardement van maandag stierf ook Al-Atta’s vrouw.

Ons IsraëlAlles weten over de band tussen Nederland en de Joodse staat? Koop de Speciale Editie Ons Israël in onze webshop

Wat is de Palestijnse Islamitische Jihad?

De Palestijnse Islamitische Jihad werkt niet alleen vanuit de Gazastrook, maar heeft ook een politieke tak in Syrië. Gelijktijdig met het bombardement op Al-Atta was er een luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus. Doelwit van die aanval zou Akram al-Ajouri zijn, een ander belangrijk lid van de Palestijnse Islamitische Jihad. Al-Ajouri zou de aanval hebben overleefd. Het Israëlische leger wil dit niet bevestigen.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de Palestijnse Islamitische Jihad als terreurgroep aangemerkt. De groepering werd in de jaren zeventig opgericht en heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als doel Israël te vernietigen. Daarna moet op het grondgebied een islamitische Palestijnse staat worden gesticht. De Palestijnse Islamitische Jihad telt ongeveer duizend strijders.

Volgens Amerika krijgt de groep financiële steun van Iran en werkt zij samen met Hezbollah, een andere terreurgroep die door Iran wordt gesteund. Iran zou strijders van de Palestijnse Islamitische Jihad ook training geven.

Hoe reageert de terreurgroep op de aanval?

Zij heeft wraak gezworen. Volgens de groep bereidde Al-Atta een ‘heroïsche daad’ voor toen hij stierf. Slechts minuten na de bevestiging van de dood van Al-Atta werden al raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. In onder meer Tel Aviv ging het luchtalarm af en werden scholen gesloten. Inwoners werd aangeraden binnen te blijven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Er zouden tientallen raketten zijn afgevuurd op Israël. Volgens het Israëlische leger is een aantal van die raketten onderschept door het Iron Dome, een Israëlisch raketschild. Bij de aanvallen vielen 22 gewonden, volgens persbureau Reuters.

Hoe groot is de kans op escalatie?

De dood van Al-Atta kan de spanningen tussen Israël en Hamas verder doen oplopen. Israël benoemde recent een nieuwe minister van Defensie, Naftali Bennett. Hij wil graag een harde koers tegen Hamas en Iran varen. Escalatie hangt ook af van de reactie van Hamas. Hamas telt meer strijders dan de Palestijnse Islamitische Jihad en kan grotere aanvallen op Israël uitvoeren.

Vorig jaar november waren er ook grote raketaanvallen op Israël. Hamas vuurde honderden raketten af nadat bij een Israëlische militaire operatie in de Gazastrook zeven Hamas-strijders waren gedood. Het Israëlische leger voerde na de raketaanvallen bombardementen uit op de Gazastrook. Na bemiddeling van Egypte kwam een staakt-het-vuren tot stand.