Impeachment zet schijnwerpers ook op Joe Biden

17 oktober 2019Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Het impeachment-onderzoek naar Donald Trump draait ook om Joe Biden en zijn familie – en dat gaat Biden niet helpen in de verkiezingsrace.

De linkervleugel van de Democratische partij riep al maanden om een impeachmentprocedure tegen president Donald Trump en kreeg eind september eindelijk zijn zin.

Directe aanleiding is een telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, waarin Trump vraagt om een onderzoek naar de zoon van presidentskandidaat Joe Biden. Onduidelijk is vooralsnog of hij Oekraïne een tegendienst bood. Dat zou neerkomen op ‘omkoping’, een van de redenen voor afzetting die de Founding Fathers expliciet in de grondwet zetten. Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, hield een afzetprocedure lang tegen, maar kon de druk van haar partijgenoten niet langer aan.

Bidens familiebanden

Er zal de komende maanden niet alleen veel aandacht zijn voor de acties van Trump en consorten, ook voor Bidens rol. Zijn zoon Hunter zat van 2014 tot begin 2019 in het bestuur van het omstreden Oekraïense gasbedrijf Burisma, voor een royale beloning van 50.000 dollar per maand. Tegelijkertijd was Biden als vicepresident verantwoordelijk voor het Amerikaanse beleid in dat land. Hij zette in 2015 druk op Oekraïne om de openbaar aanklager te ontslaan, die tevens onderzoek had gedaan naar Burisma.

Dit was naar alle waarschijnlijkheid niet illegaal, maar wekt wel de schijn van corruptie. Bidens initiële reactie dat hij niet wist van de zakelijke belangen van zijn zoon, wordt bovendien tegengesproken door Hunter zelf. Trump, die naar verwachting een stemming in de door Republikeinen gecontroleerde Senaat zal overleven, heeft er ongetwijfeld geen problemen mee om Biden in 2020 weg te zetten als onderdeel van het Washingtonse moeras, the swamp.

Niet langer de koploper

Progressieve krachten zien tevreden hoe impeachment een tweevoudige werking lijkt te hebben: Trump wordt in een hoek gedrukt en het imago van de in hun ogen ‘te gematigde’ Biden wordt aangetast. In een recente peiling van Monmouth University zegt 42 procent te geloven dat Biden zijn macht als vicepresident misbruikte in Oekraïne om zijn zoon te beschermen. 37 procent gelooft dat niet, terwijl een op de vijf aangeeft het niet te weten.

Joe Biden is zijn plek als koploper in Iowa en New Hampshire – waar als eerste voorverkiezingen worden gehouden – al kwijtgeraakt aan Senator Elizabeth Warren. Het maakt al bijna niet meer uit of de aantijgingen waarheid of fictie blijken.