Biden overleeft vuur van links… voor nu

01 augustus 2019Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Verdeelde Democraten hebben één gezamenlijk doelwit: Joe Biden. Toch leidt de voormalig vicepresident voorlopig ‘gewoon’ in alle peilingen.

Bij de opkomst in het historische Fox Theatre in Detroit grapte de 76-jarige Joe Biden nog richting sentator Kamala Harris: ‘Pak me niet te hard aan, kid.’ Ze trok zich er niet veel van aan en viel Biden tijdens het debat veelvuldig aan – net als vrijwel alle andere deelnemers aan het tweede presidentiële debat bij de Democraten. Maar in tegenstelling tot het eerste debat – waar de vicepresident oud en vermoeid oogde – beet Biden deze keer terug.

Robbert de Witt reageert op Democratische debatten: Ook een Democratische president zal de wereld de rug toekeren

Harris en Biden steggelden over hun verschillende plannen om de zorg te hervormen. Harris wil op den duur af van private zorgverzekeraars en de hele zorgtaak onderbrengen bij de overheid. Biden noemt haar plan veel te duur en wil hoogstens kleine aanpassingen doen aan Obamacare, het zorgplan waar hij aan meewerkte.

Het was slechts een van de momenten waarop duidelijk werd hoe Biden staat voor stabiliteit, terwijl de andere, jongere kandidaten hem aan de linkerkant voorbij stuiven met allerhande progressieve plannen. Julian Castro, de enige latino in de race, zei illegale grensovergangen te willen decriminaliseren – Biden reageerde dat dat een misdaad is en moet blijven.

‘Een van ons heeft geleerd van de lessen uit het verleden, de ander niet,’ reageerde Castro onder luid applaus. Linkse Amerikanen mogen dat een goed idee vinden, uit peilingen blijkt dat de meeste kiezers vinden dat illegalen moeten worden vervolgd.

Slecht voor imago

Het lastigst had Biden het in debat met de Afro-Amerikaanse senator Cory Booker, die hamerde op misdaadproblemen in Amerika. Biden schreef mee aan vrijwel alle grote misdaadwetten de afgelopen veertig jaar en moet zich verdedigen tegen een aantal van de negatieve gevolgen: zoals de enorme toename in het aantal gevangenen sinds de jaren 90. ‘Het huis werd in de brand gezet en jij was er verantwoordelijk voor. Het is niet aan jou om met een plan te komen om het vuur te blussen.’

De vele aanvallen op Biden waren te verwachten, want voor veel van de meer dan 20 kandidaten was het debat een laatste kans om landelijk door te breken. Bij de komende debatronde in september zijn de regels veel strenger: tot dusver hebben pas 7 Democraten zich ervoor geplaatst.

Biden is er één van en voorlopig staat hij ruim voor in alle peilingen: zowel landelijk als in de staten waar als eerste voorverkiezingen worden gehouden. Maar het is de afwachten wat de felle aanvallen van zijn collega’s betekenen voor Bidens imago en populariteit.

De grootste winnaar van de tweede ronde was misschien wel iemand die helemaal niet op het podium stond woensdagavond: de progressieve senator Elizabeth Warren, die andere kandidaat met grote naamsbekendheid. Tijdens het eerste debat op dinsdag kwam ze amper in de problemen.