Rutte gaat opnieuw op bezoek bij Trump

10 juli 2019Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Premier Mark Rutte gaat volgende week langs in het Witte Huis in Washington. Het zal zijn tweede bezoek worden aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Het bezoek aan het Witte Huis staat gepland op donderdag 18 juli, vertellen bronnen in Den Haag aan Elsevier Weekblad. Rutte is vier dagen in de Verenigde Staten voor een handelsmissie in Boston. Ook minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zal bij het gesprek aanwezig zijn.

Opvallend is dat het uitstapje naar Washington lang in het geheim werd voorbereid. Bij eerdere bezoeken van Rutte aan de hoofdstad werd dat geruime tijd van tevoren bekendgemaakt door de Amerikaanse regering en de Rijksvoorlichtingsdienst.

Er zal genoeg te bespreken zijn. Twee weken geleden riep de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra de Nederlandse regering op militaire steun in Syrië te verlenen, nadat Den Haag felle kritiek had op terugtrekking van Amerikaanse soldaten. Defensie aarzelt echter.

Verder vragen de Verenigde Staten een bijdrage aan Nederland aan een internationale coalitie om de zeevaart in de Straat van Hormuz te beschermen. Mogelijk gaat een Nederlands fregat hieraan meedoen.

Ruttes ‘No’ ging de wereld over

Toen Rutte in juli 2018 voor het eerst langsging bij Trump, maakte hij indruk. Rutte zat er vol bravoure en toen Trump zei dat het prima zou zijn als er geen handelsdeal komt tussen Amerika en Europa, durfde Rutte hem te onderbreken. ‘Nee, dat is niet positief,’ zei hij met een lach. Trump sloeg er geen acht op, maar het moment haalde alle grote internationale media.

Lees ook: Hoe verloopt een bezoek aan het bekendste huis ter wereld? EW sprak Nederlanders die officieel werden ontvangen door de machtigste man op aarde>