Op bezoek in het zomerverblijf van Abe Lincoln

08 juli 2019Leestijd: 2 minuten
Een standbeeld van Lincoln voor zijn zomerhuis.

President Abraham Lincoln had een hekel aan de chaos in het Witte Huis, dat hij wel eens een ‘ijzeren kooi’ noemde. Om tot rust te komen, stapte hij op zijn paard en reed hij naar zijn zomerhuis.

Lincoln had niet zoveel met protocollen. Vandaar dat hij wel eens pardoes besloot om in zijn eentje de rit te maken van het Witte Huis naar zijn zomerverblijf, zo’n 45 minuten ten noorden van de Amerikaanse hoofdstad. Zijn beveiligers waren daar niet blij mee, gniffelt Johnny, de gids die ons deze middag rondleidt door het huis. ‘Hij kon allerlei gekke mensen tegenkomen. Maar Lincoln moest en zou ontsnappen aan het Witte Huis, een ijzeren kooi.’

In deze bosrijke omgeving kon hij rustig een boek lezen, beter in slaap komen en nadenken over de grote problemen die in Amerika speelden. De etiquette van het Witte Huis gold hier ook niet, tot vreugde van Lincoln: vandaar dat hij gasten soms verwelkomde op zijn pantoffels. Hij verbleef hier een kwart van zijn tijd als president.

Maar ontsnappen aan de realiteit van de Burgeroorlog, dat was er niet bij. Sterker nog, het zomerhuis stond naast een militaire begraafplaats waar dagelijks slachtoffers van de oorlog werden geëerd. En de gevechten kwamen soms zo dichtbij dat de familie-Lincoln moest worden geëvacueerd. Steeds meer Amerikanen riepen Lincoln op het huis niet meer te bezoeken: wat als de vijand hem daar zou opzoeken?

Lees meer over het presidentschap van Abraham Lincoln (1861-1865)

Niet verrassend sloeg Lincoln dat advies in de wind. En een dag voordat hij in Fords Theater in de stad werd neergeschoten, was hij nog in zijn favoriete huis.