Baltimore 10 jaar na The Wire: criminaliteit regeert

12 april 2019Leestijd: 1 minuut
De stad Baltimore kampt met grootschalige leegstand.

Dat Baltimore internationaal bekendstaat als levensgevaarlijk heeft het deels te danken aan tv-serie The Wire. Hoe is de situatie, meer dan tien jaar later?

Baltimore is een middelgrote Amerikaanse stad met een slechte reputatie. Al decennia kampt de havenstad een uurtje ten noorden van Washington met hoge moordcijfers, leegloop en geruïneerde wijken. Als de stad al in het nieuws komt, is het omdat de zoveelste burgemeester onder vuur ligt vanwege corruptie of

omdat activisten – zonder succes – een ‘moordloos weekend’ probeerden te organiseren.

Die problemen zijn niets nieuws, maar kregen landelijke en internationale aandacht door misdaadserie The Wire. Daarin wordt Baltimore geschetst als een rauwe plek, waar drugs, geweld en armoede de overwegend Afro-Amerikaanse bevolking in zijn greep heeft. De serie snijdt tal van stekelige thema’s aan, van politiegeweld tot corrupte politici en het gebrekkige schoolsysteem in arme buurten.

The Wire, gefêteerd als een van de meest realistische televisieseries aller tijden, is alweer meer dan tien jaar geleden geëindigd. Kwam Baltimore er in de tussentijd bovenop?