Zo neemt Amerika afscheid van George H.W. Bush

05 december 2018Leestijd: 1 minuut
De kist met daarin het lichaam van Bush sr. stond drie dagen lang in het Capitool.

George H.W. Bush, geliefd staatsman, overleed afgelopen week op 94-jarige leeftijd. Een week lang eert Amerika de 41ste president.

Vanuit het hele land zijn Amerikanen naar Washington gekomen om hun vaarwel te zeggen tegen de president die Amerika leidde toen de Koude Oorlog eindigde en een overwinning behaalde in de Eerste Golfoorlog.

De kist met daarin het lichaam van Bush sr. staat drie dagen lang in het Capitool: vele duizenden mensen moeten er urenlang voor in de rij staan. De een stemde op Bush tijdens de verkiezingen van 1988, de ander baalt dat Bush geen tweede termijn kreeg. De sfeer in de rij is gemoedelijk en de aanwezigen zijn het met elkaar eens: Bush sr. heeft een mooi leven gehad.

De kist staat in de rotunda van het Capitool, gedrapeerd in de Amerikaanse vlag. Er recht boven: een fresco waarop George Washington staat afgebeeld, op weg naar de hemel.

Het herdenken van een Amerikaanse president is gebaseerd op een reeks tradities. President Trump probeerde daarin mee te gaan, ondanks een hobbelige relatie met de familie-Bush. Trump riep een week van nationale rouw uit en sloot de overheid. Een passend gebaar voor een geliefd staatsman.