Premium Lock Poetin moet prijs betalen voor felheid tegen Oekraïne

04 december 2018Leestijd: 4 minuten
President Porosjenko spreekt, staand achter een tafel met microfoons, Oekraïense militairen toe nabij de grens met buurland Rusland, op 3 december

Heeft Moskou zich misrekend in de recente botsing met buurland Oekraïne? Vooral Donald Trump stuurt aan op pijnlijke tegenmaatregelen.

Een ‘provocatie’ noemde het Kremlin de actie van drie Oekraïense vaartuigen, op 25 november, om de Zee van Azov op te varen. Welnu, als het de bedoeling van Kiev was om de Russen op de kast te jagen, dan is dit uitstekend geslaagd.

Moskou liet zich verleiden tot overreactie na ‘provocatie’ Kiev

Want Moskou liet zich verleiden tot een overreactie. Met een verdere verslechtering van de toch al vrieskoude relaties tussen Rusland en het Westen als resultaat.

Het antwoord op de Oekra­iense provocatie had ‘stevig, maar intelligent’ moeten zijn, schreef Dmitri Trenin van denktank Carnegie in The Moscow Times. In werkelijkheid kletterden de wapens. De Russische marine enterde de scheepjes, loste schoten, arresteerde 24 opvarenden en blokkeerde tijdelijk de toegang tot de voor Oekraïne belangrijke havens van Marioepol en Berdjansk. En dit slechts omdat ‘de Oekraïners de protocollen voor toegang tot de Zee van Azov die eerder samen waren afgesproken’ niet zouden zijn nagekomen.

Roep om tegenacties zwelt aan in Verenigde Staten en Europa

Washington, Berlijn, Brussel en Parijs veroordeelden de Russische bravoure. Want door zich als poortwachter en politieagent van de Zee van Azov te gedragen, schendt Rusland – opnieuw – internationale regels en verdragen. Na de annexatie van de Krim en de militaire steun aan separatisten in de Donbas, deelt Moskou bovendien een nieuwe klap uit aan Oekraïne, het land dat zich in 2014 uit de Russische invloedssfeer losmaakte. In de Verenigde Staten en in Europa zwelt de roep om tegenactie aan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw