Zo lokt Trump half Amerika (alweer) uit de tent

31 oktober 2018Leestijd: 3 minuten

In zijn dagelijkse update over de Midterms gaat Amerika-correspondent Emile Kossen in op het nieuwste omstreden ‘plan’ van Donald Trump. Verder: Democraten zien een weg naar winst in Arizona en zelfs roomijs is nu politiek.

★ Het laatste campagnenieuws

 • De tussentijdse verkiezingen zijn uitgedraaid op een Trump-show, en dat is zeker de laatste dagen van de campagne het geval. De Amerikaanse president weet als geen ander 24/7 de aandacht op zich te vestigen. Zijn meest recente truc: praten over een vaag, maar controversieel plan. Trump sprak tegen Axios zijn twijfels uit over het automatisch burgerschap bij geboorte in Amerika. Hij noemde het ‘belachelijk’ dat ieder kind dat in Amerika wordt geboren ’85 jaar lang’ kan profiteren van ‘alle Amerikaanse voordelen’ – ook als de ouders geen Amerikaanse burgers zijn. Trump zei dit te willen stoppen met een presidentieel decreet.
  De Midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump eind 2016. Tot 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington dagelijks de hoogte- en dieptepunten in de felle strijd om de kiezers.
 • Hoewel Republikeinen aangeven dat dit niet de manier is om het stelsel te veranderen – het 14de amendement van de Grondwet beschermt het geboorterecht – viel half Amerika direct over de president heen. Democraat Beto O’Rourke zei dat Trump ‘inspeelt op de slechtste impulsen van dit land’. Befaamd journalist Dan Rather schrijft op Twitter dat Trump ‘van ongelooflijk absurd naar echt gevaarlijk’ gaat. John Nichols van het progressieve weekblad The Nation noemt de voorgestelde verandering ‘een afzetprocedure waardig’.
 • Vooral online veroorzaakte Trumps interview een wedstrijdje schelden – waarbij de vraag of het geboorterecht momenteel eigenlijk wel goed is geregeld, wegviel. Trump zal het prima vinden. De hele dag ging het weer over hem.
 • Zelfs ijs is politiek
  IJsproducent Ben & Jerry’s komt speciaal voor de verkiezingen met een nieuwe ijssmaak genaamd ‘resist’ – weerstand. En inderdaad, het is een statement van het bedrijf tegen wat het ‘de regressieve agenda van president Trump’ noemt. ‘We kunnen niet stil blijven,’ schrijft Ben & Jerry’s. Op het spel staan ‘decennia van vooruitgang wat betreft rassen- en gendergelijkheid, klimaatverandering en homo-, vluchtelingen- en immigrantenrechten’. ‘Resist’ is trouwens chocolade-ijs met pecannoten, walnoten en gekarameliseerde amandelen.
 • Arizona neigt Democratisch te stemmen
  De Senaatsrace in Arizona staat op zijn kop. Sinds begin oktober had Republikein Martha McSally steeds een kleine voorsprong op haar Democratische tegenstander Kyrsten Sinema, maar deze week draaide dat beeld ineens om. Sinema – die Nederlandse wortels heeft – pakt in twee nieuwe peilingen een voorsprong van respectievelijk 3 en 6 procentpunten. Sinema en McSally strijden om de plek die vrijkomt door het vertrek van Jeff Flake. Beide vrouwen zitten momenteel in het Huis van Afgevaardigden.

Campagnespot van de dag

Daar is Hollywood weer, om Amerikanen op te roepen te gaan stemmen op de Democraten in november. Actrice Jodi Foster regisseerde onderstaande campagnespot, die vol vrouwelijke filmsterren zit – van Julianne Moore tot Olivia Munn. En wie betaalt de uitzendkosten? Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Republikein Dave Brat veroverde vier jaar geleden onverwacht een plek in het Huis van Afgevaardigden, nadat hij zijn eigen partijleider Eric Cantor in de voorverkiezingen versloeg. Maar in 2018 staat Brat, die een kiesdistrict in Centraal-Virginia vertegenwoordigt, onder druk. Democraat Abigail Spanberger, een voormalig CIA-agent, staat in de peilingen op gelijke hoogte.

Brat krijgt hulp: voormalig Trump-ideoloog Steve Bannon komt zaterdag zijn film Trump @War tonen in de hoop kiezers naar de stembus te krijgen. Spanbergers campagne zegt dat de inmenging van de ‘Alt-Right-propagandist’ een tegengesteld effect zal hebben.