Waarom Washington niet mag stemmen bij de midterms

11 oktober 2018Leestijd: 1 minuut
Wel belastingen, geen vertegenwoordigers in het Congres.

De bijna 700.000 inwoners van Washington, hoofdstad van een van de grootste democratieën ter wereld, mogen niet stemmen bij de midterms. Hoe zit dat?

Ann Loikow voert al tientallen jaren campagne voor erkenning van haar stad. ‘We hebben officieel geen rechten, want volgens de grondwet zijn we geen staat. We zijn eigenlijk nog steeds een kolonie.’ Ze houdt een kopie van de grondwet in haar handen.

Daarin werd bepaald dat een lap land van maximaal tien mijl de federale hoofdstad Washington D.C. moest worden – en dat de inwoners van dat gebied in eerste instantie niet vertegenwoordigd zou worden door de Senaat of het Huis van Afgevaardigden. De invulling werd overgelaten aan het Congres.

Groeiend verzet
Dat systeem is echter nooit veranderd – en een groeiend aantal Washingtonians verzet zich ertegen. Het is een lange weg. Sinds de jaren 70 heeft de stad een eigen burgemeester, maar de begroting van de stad moet nog altijd worden goedgekeurd door het Congres.

Inwoners mogen tegenwoordig wel stemmen bij presidentsverkiezingen, maar niet bij de midterms. Met name Republikeinen verzetten zich een ‘State of Washington D.C.’, omdat ze bang zijn dat dit alleen maar meer zetels oplevert voor de Democraten.