Republikeinen willen nóg lagere belastingen

22 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Foto: AFP

In de dagelijkse update over de midterms ziet Amerika-correspondent Emile Kossen dat de Republikeinen teruggrijpen naar een bekende tactiek. En verder: een voorbode van 2020 en een Democratische Senator die zich voordoet als Trump-fan.

★ Het laatste campagnenieuws

 • Republikeinen hoopten eigenlijk dat de belastingverlaging in 2017, de enige grote wet die werd aangenomen door het huidige Congres, hét onderwerp zou worden bij de verkiezingen. Dat plan – een mix van een permanent lagere winstbelasting en tijdelijk lagere loonbelastingen – is door kiezers echter met schouderophalen verwelkomd.
  De Midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer.
 • Minister van Financiën Steven Mnuchin zei zondag dat hij met de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden werkt aan een plan om de middenklasse te belonen met lagere belastingen. Onduidelijk is hoe dat moet worden betaald. Het is overigens onmogelijk dat nog voor de verkiezingen over zo’n plan zou worden gestemd – het Congres is immers met reces. Dit is dus een ballonnetje om kiezers te trekken.
 • Net een presidentiële campagne
  Is het al 2020? Zaterdag voerden president Donald Trump en oud-vicepresident Joe Biden tegelijk campagne in de staat Nevada. Biden, die in vroege peilingen voor de presidentsrace in 2020 de populairste Democraat is, concentreerde zich vooral op de president. Tegenover een paar honderd man zei hij dat Trump elke vorm van beleefdheid ‘heeft verscheurd’. ‘Het is een bewuste poging om het land te verdelen. Hij doet het expres en het heeft ten dele gewerkt. We kunnen het niet weer laten gebeuren.’
 • Minuten later sloeg Trump terug in het noordelijke stadje Elko. Trump maakte de voormalig vicepresident uit voor ‘sleepy Joe’ en ‘one percent Joe’, een sneer naar diens mislukte presidentiële campagnes. ‘Obama kwam langs, haalde hem van de vuilnisbelt en maakte hem vicepresident. Maar hij behaalde nooit meer dan 1 procent.’
 • Winnen Democraten in felbegeerd Florida?
  Een nieuwe CNN-peiling onder kiezers in Florida betekende goed nieuws voor de Democraten. In de race voor het gouverneurschap leidt de linkse kandidaat Andrew Gillum opeens ruim (12 punten). Belangrijker voor de landelijke politiek is de Senaatsrace. Zittend Senator Bill Nelson neemt in die race een kleine voorsprong op oud-gouverneur Rick Scott: 50 tegenover 45 procent.

Campagnespotje van de dag

De meeste politieke commercials dit jaar gaan over zorgverzekering. Meestal zijn ze afkomstig van Democraten, die waarschuwen dat Republikeinen Obamacare verder willen uitkleden. Zo ook Betty Dirksen Londrigan, kandidaat voor het Huis in Illinois, die haar zieke zoon als voorbeeld geeft.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Er staat nogal wat op het spel op 6 november. Om precies te zijn: 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, 35 Senaatszetels en 36 gouverneurschappen. Welke gevechten zijn de moeite waard om te volgen?

West Virginia: Democratische Senator in Trump-country
Democraat Joe Manchin heeft de lastige taak een zeer conservatieve bevolking tevreden te houden. West Virginia is de staat waar Donald Trump in 2016 met het grootste verschil won van Hillary Clinton. Tot nu toe doet Manchin dat slim – hij is bijvoorbeeld een van de enkele Democraten die vaak meestemmen met de Republikeinen (in 61 procent van de stemmingen).

In de tussentijdse verkiezingen neemt hij het op tegen Patrick Morrisey, de huidige minister van Justitie in de staat. Het is een vreemde race, waarbij beide kandidaten zeggen dat ze president Trump volmondig steunen. Manchin heeft veruit het meeste geld – meer dan vijf keer zoveel als zijn tegenstander – en hij staat er het beste voor in de peilingen.